Lunsj med Handvärk

DSC01207

I vårt mat univers er omstendighetene nesten like viktig som maten vi lager og presenterer. Helst hadde vi bodd på en stor herregård i Italia med masse av plass både ute og inne. Kanskje det skjer en dag. En så lenge bor vi i en veldig koselig og liten leilighet på Grunerløkka i Oslo. I stua har vi 2 spisebord(…) Det ene er et gammel trebord mamma har laget, som jeg elsker. Og så har vi et marmor bord. Et svært vakkert marmor bord som vi har fått av Emil Thorup som driver Handvärk. Emil er en Dansk grunder, og en feiende fin fyr, som syntes sitt nydelige spisebord passet inn i vårt univers. Det var vi skjønt enige i, og dermed havnet det midt i stua. Så selvom vi ikke har verdens største plass har vi et bord vi kan dekke til enhver fest. Det er elegant samtidig som det ikke skriker for mye, og så føles det veldig solid.

De siste dagene har jeg gått rundt å vært litt kald hele tiden. Det tror jeg alltid skjer på denne tiden av året. Man vil så skrekkelig gjerne at det skal være vår og deilig varmt, men så er det ikke nødvendigvis det, og så blir man kald. Og kanskje litt syk. Så i dag ble det en varmende og mettende suppe til lunsj. Dette er en av mine absolutte favoritt supper. Smaken er så god, men det beste med den er nesten hvor absurd enkel den er å lage. Jeg lager den også ofte til middag, den kremete smaken flaske gresskar (eller butternut squash som jeg ble kjent med det som)  gir, er så deilig.

DSC01224

Du trenger: 

1 stor flaske gresskar

Olivenolje 

Sitron

Bladpersille 

1 hvitløksfedd 

Rømme 

Pecorino ost (valgfritt) 

Brød 

DSC01239

Sånn gjør du: 

Skrell hele gresskaret, og fjern stenene som er inni kjernen. Kutt den opp i store biter og kok i litt vann til bitene er helt myke. Hell av mesteparten av vannet, men la det være en liten del igjen i bunnen, og spar på det du heller av. Med supper kan du alltid tilsette kraft om den skal være mer flytende, det er verre andre vei, om den blir for tynn er det lite å gjøre. Bruk en stavmikser så det blir til pure. Hell i en klunk olivenolje og en dæsj sitronsaft, og litt mer av vannet du kokte den i, om den er for tykk. Den skal ha en kremet konsistens, selv liker jeg den ganske tykk. 

Persille oljen lager du ved å blande en bunt bladpersille med ca 1-2 dl olivenolje, litt salt og et fedd hvitløk. Bruk stavmikser her også så persille bladene blir finkuttet og blander seg med oljen. 

Server suppen med persille oljen, rømme, pecorino ost og godt brød til. 

Dette innlegget er skrevet i samarbeid med Handvärk. http://emilthorup.dk

Leave a Reply