Hjemmelaget marsipan til jul

_DSF5741

Da jeg var liten hadde vi en sånn mandel kvern som man selv sveivet rundt og rundt også kom mandlene ut knust. Man måtte kverne mandlene mange runder for å få de så finmalte som mulig. Før vi kvernet kokte vi og skåldet mandlene, så det var en liten prosess, å lage marsipan deigen. Det passet meg helt perfekt, for jeg pleide å leke at jeg var i en Astrid Lindgren verden, og der skulle alt være gammeldags.

Jeg lager fremdeles marsipan på den gammeldagse måten. Det blir bare en bedre smak med det. Men har du ingen mandelkvern kan du bruke en stavmikser / food prosessor, såklart. Her får du oppskriften fra mamma, kun med en liten vri der jeg har byttet ut sukker med maple sirup som jeg liker å gjøre. Hjemmelaget marsipan er jo virkelig godteriet du kan stappe i deg med god samvittighet.

Du trenger:

800 gram mandler

6 dl maple sirup

3 -4 eggehviter

kokesjokolade, valnøtter og kokosflak til pynt

_DSF5569

Slik gjør du:

Kok opp mandlene i vann, skyll dem og fjern skallet mens de ennå er varme. La de ligge på et håndkle eller bakepapir til de er tørre, så de ikke klistrer seg sammen når du skal kverne. Kvern mandlene i en mandelkvern eller food prosessor til det er så finmalt som mulig. Bland inn maplesirup og eggehvitene. Deigen skal ha en fast konsistens som du kan jobbe med. La den stå kaldt i et par timer før du begynner å rulle kuler.

Rull kuler så store som du ønsker, og dypp dem i sjokoladen. Den smelter du i vannbad ved å sette en gryte med vann til kok også har du en liten gryte oppi der du har i sjokoladen. La den smelte og ha i bittelitt olje så den blir blank og fin. Når du har dyppet kulene setter du en valnøtt eller kokosflak på toppen og lar kulen hvile til sjokoladen har stivnet.

_DSF5627 copy _DSF5659_DSF5670_DSF5704

God søndagsbaking! 

_DSF5768

 

2 comments

  1. NAM – det så godt ut 🙂

    1. Hei Inger, tack, det smakade ganska godt og 😉

Leave a Reply