Marsipan

Jeg er ikke den flinkeste til å bake tradisjonelle julekaker. Jeg skulle gjerne ha vært det- og kanskje kaster jeg meg inn i det neste år. Men det var bestefaren min som bakte julekaker i vår familie, helt til han gikk bort for noen år siden. Etter det har det dessverre vært veldig dårlig med tradisjonelle julekaker som krumkaker, berlinerkranser og sandkaker. Jeg merker jeg savner det ordentlig når jeg skriver om det her. Beste, som vi kalte ham, bakte disse tre sortene hvert år, og vi pleide å dra på besøk så fort alle kakene var bakt. Jeg likte aller best de små berlinerkransene med perlesukker på. 

Det Beste ikke laget var pepperkaker og marsipan. Eller han “laget” marsipanbiter, ved å kutte opp en marsipanrull han kjøpte og stappe valnøtter inni. Jeg syntes den var magisk god – beste marsipanen jeg visste om, men man kan ikke kalle den helt hjemmelaget. 

Så med Mamma har vi alltid laget hjemmelaget marsipan og pepperkaker. Det var stor stas i heimen når vi fikk på oss de smårutete forklærne og var med å skolde, male, og tilberede marsipanen. Den følelsen av barnlig juleglede får jeg enda nå som jeg lager det selv. 

Om du lager marsipan fra bunnen av så blir den, i tillegg til å smake svært godt, faktisk et ganske sunt tilskudd til juleknasket. Spesielt når man har lønnesirup istedenfor sukker som jeg pleier å bruke. 

Hjemmelaget marsipan er også en topp gave å gi bort til jul!

Ingredienser: (her kan du doble mengden om du vil ha en større porsjon)

2 kopper mandler 

Eggehvite av 1 egg ( er eggene små kan du ta to hvitter) 

3 ss lønnesirup 

2 teskjeer vaniljesukker 

1 plate kokesjokolade 

Valnøtter til pynt 

Tilberedning: 

Kok opp mandlene i en gryte med vann. Mandlene trenger bare å ligge noen minutter i det varme vannet før de løsner fra skallet sitt. 

Hell av vannet og legg mandlene på et håndkle. Skold mandlene, det vil si at du klemmer de ut av skallet sitt. La de blanke mandlene tørke før du har de i en stavmikser. Knus mandlene til de blir finmalte. Dette tar noen minutter. Når mandlene er malt tilsetter du eggehvite, lønnesirup og vaniljesukker. Bland massen godt sammen. 

Lag klumper av marsipanen og legg på et bakepapir. 

Ha kokesjokoladen i en kopp eller liten gryte som tåler varme, og smelt sjokoladen i vannbad. Vannbad vil si at du koker opp vann i en gryte og lar koppen med sjokolade stå oppi gryta mens vannet kokes opp. Bare pass på at det ikke kommer vann oppi koppen med sjokolade for da klumper den seg. 

Bruk en teskje og hell sjokolade over hver kule med marsipan. Når all sjokoladen er dekket over marsipanen dytter du en halv valnøttkjerne på toppen av hver kule. 

La marsipanen avkjøle før du har den på glass eller setter den bort. Men smake kan du gjøre når som helst 🙂

4 comments

  1. Hei! Takk for en inspirerende blogg og IG. Leste marsipanoppskrifta etter publisering og da var det vitterlig oppgitt agavesirup, mens det ved senere gjennomlesing står lønnesirup. Er den endret, og i såfall hva utgjør forskjellen mellom de to i denne oppskriften?

    1. Hei! Så fint bloggen inspirerer:) Ja, det er riktig – skrev først agavesirup men kom på det var lønnesirup jeg hadde brukt. Begge deler kan brukes som erstatning for sukker og honning, derfor går av og til lit i surr.

  2. Håndmikser, du! Ja da tok det noen minutter å samle alle mandelsmulene og – bitene fra hele kjøkkenet. Anbefaler en stødig gammeldags mandelkvern!
    Hilsen Anders

    1. Hei Anders. Det skjönner jeg godt, men som det står i teksten anvender vi stavmikser, som har et lokk over bladet. En gammaldags mandelkvarn fungerer selvfolgelig helt supert og.

Leave a Reply