Minner fra Cinque Terre i vinterkulda

Jeg elsker Italia.

_DSC3393

I fjor sommer var Filip og jeg på ferie langs vestkysten i Italia. Et av stoppene var Cinque Terre, som nå er blitt en rimelig stor turist attraksjon, men da jeg bodde der med mamma og pappa bare 9mnd gammel, var det en skjult liten perle. Det er 5 små fiskelandsbyer som klamrer seg fast til fjellsiden – et helt unikt og vakkert sted. Med fantastisk mat. Jeg ville vise dette stedet til Filip, jeg var der sist når jeg var 18, og han ble like glad i det som meg. Det har en egen sjarme, og selvom det finnes mange turister på dagen så forvandles det til lokale landsbyer om kveldene. Vi bodde i Vernazza, og fikk en fast rutine hver ettermiddag. Vi kom hjem fra stranda eller tur, kjøpte oss et kremmerhus med fersk calamaris som vi tok med ned til den lille baren der man for 1 euro kjøpte et lite glass av husets hvitvin. En helt uslåelig kombinasjon. Så satt vi der, blant de lokale stamgjestene og lekte at vi hørte til. En dag skal vi bo i Vernazza.

Om kvelden skiftet vi mellom et par favoritt reatauranter i byen. Den ene lå oppe på en høyde, med utsikt utover havet. Selvom det er mye sjømat og fisk i Cinque Terre, har de en annen lokal spesialitet; pasta pesto. Dette er noe de fleste kanskje kjenner til, og som kan virke svært enkelt. Det er det på mange måter også, men det er noe av nøkkelen til det italienske kjøkkenet. Mye ER enkelt – men råvarene er av beste kvalitet – og da trenger det ikke være så komplisert. Jeg ble allikevel nysgjerrig på hva som gjorde den pestoen så spesielt god så jeg spurte om å få prate med kokken. De sendte henne opp til oss, en søt dame som drev restauranten sammen med familien sin. I Italia er det mye famile bedrifter. Det kan man like. Hun fortalte meg at den store hemmeligheten var å adde basilikumen litt etter litt, istedenfor å ha alt oppi samtidig! Det var noe jeg tenkte jeg kunne få til – og jeg smakte faktisk en forskjell, da jeg prövde meg på det hjemme i Oslo igjen.

_DSC3171

Så, her kommer oppskrift på den klassiske retten pasta pesto, med en liten genial tvist fra en av Cinque Terres beste kokker.

 

Oppskrift til 2 pers

300 gram tagliatelle

1 basilikumplante

God x-tra virgin olivenolje

3 kronestykke store biter parmesan

1 neve pinjekjerner

1/2 hvitløksfedd

salt til smak

 

 

Slik gjør du:

Sett en stor gryte med saltet vann til å koke på ovnen. Imens lager du pestoen. Ha en neve pinjekjerner, 1/2 hvitløksfedd, 3 gode parmesanbiter, og en klunk olivenolje i en enkel stavmikser. Ta ca 1/4 av basilikumbladene oppi, og miks sammen- til alt er en jevn røre. Fortsett så med litt og litt basilikum til du har brukt opp hele planten. Smak til med olivenolje og salt. Når pastavannet fosskoker heller du oppi tagliatelle. La den koke til den er al dente. Dette  tar ca 10 min, men du må passe på og sjekke underveis – overkokt pasta er ikke godt… Hell så av vannet – og bland inn pesto miksen.

 

Strø over fersk parmesan, lukk øynene og tenk du er i Italia. Serveres gjerne med et godt glass vin, bon appétit!

_DSC3320 copy

 

 

 

3 comments

  1. Hei,Gitte og Filip! Takk for mye inspirasjon – dere formidler en slik lidenskap og glede for mat, er så utrolig inspirerende å lese bloggen deres! Når bildene i tillegg er on point er det virkelig en oase å lese bloggen deres. Tusen takk!! I sommer har jeg også tenkt meg til Italia, 4 dager i Chianti, 4 i firenze og fire på kysten et sted. Etter å ha lest skildringen deres om Vernazza kjenner jeg at det kunne ha vært en fin opplevelse. Husker dere hvor dere bodde? Klem

    1. Hei Sigrid! Takk selv, for en herlig tilbakemelding å få, den satte vi veldig pris på. Så deilig med Italia reise, vi var faktisk også i Chianti, på en svensk vingård 🙂 Og Firenze er herlig! Vi tok det veldig på sparket da vi var i Vernazza; det finnes mange som leier ut små rom og leiligheter, så begge gangene har vært der har vi bare ankommet, og funnet et sted fra dag til dag! Klem, og god tur

Leave a Reply