Mona’s Risotto

_dsc0940

Er jeg i Italia velger jeg alltid pasta framfor risotto. Kanskje det er så enkelt som at jeg er en pasta elsker, og da blekner fort en risrett framfor fyldige myke pastaputer eller spaghetti med pesto.

Men. Det finnes en risotto jeg gjerne spiser både en, to, og tre dager på rad, og den lager jeg selv. Første gang jeg smakte den var det venninnen min jeg bodde med i New York som laget den til oss. Vi var begge over gjennomsnittet opptatt av mat til å være to unge teater studenter, men hun lå hakket foran meg hva angikk å diske opp eksklusive hverdagsmiddager. Selv laget jeg som regel noe med brokkoli eller tunfisk på boks…

_dsc0863

Mona var en mester på å lage hygge, uansett om det var kaos i verden rundt, eller inni en. Vi bodde først sammen i Oslo, deretter i New York. Begge stedene laget hun hjemmekos på en måte jeg ikke har opplevd hverken før eller senere. Det trengte ikke være stor luksus, det var bare noe god mat, alltid tilberedt med kjærlighet, en flaske vin og masse stearlinlys. Mona kunne forvandle et gammelt slitent rom til det koseligste rommet du kunne tenke deg å være i, på null komma niks.

_dsc0882

 

Vi hadde mange fine kvelder på kjøkkenet i leiligheten hennes i New York. Vi krøp ut gjennom vinduet til brannbalkongen om sommeren med et ostefat og prosecco, eller vi duket opp på det lille bordet med hver vår skål med pasta om høsten. Det var Mona jeg kom til når jeg trengte å føle meg hjemme, og når jeg trengte å føle meg trygg, i den ellers litt overveldende byen.

Denne risottoen kommer altså fra Mona, jeg husker den bare i hodet så det har nok blitt til min vri, men det er det jeg liker best med mat; la seg inspirere av andre og så gjøre det på sin måte.

_dsc0901

Ingredienser: 

1 kopp risotto ris 

1 stor pose sopp (jeg bruker to typer sopp, mest champignon og en annen sort, feks kantarell)

Smør

1 kopp hvitvin (her trenger du ikke å bruke den fineste/dyreste du har) . 

1 kopp parmesanost, pluss ekstra til servering 

1 gul løk 

3 fedd hvitløk 

1/2 kopp matfløte 

Olivenolje

Trøffelolje 

2 kopper buljong (du kan også bruke kun vann men det blir mer smak med buljong)

2 kopper vann

Bladpersille 

Salt 

Pepper 

Grønn salat til servering 

_dsc0915

Tilberedning:

Kutt løk og hvitløk i små biter. Ha det i en gryte med litt olivenolje og stek til det blir gyllent. Ha risen oppi gryta og bland den sammen med hvitløk og løk. La den steke i ca et minutt. Hell så over litt og litt veske, ca en kopp av gangen, slik at risen småkoker og vesken trekkes inn. Begynn med vann og buljong, og ha inn vinen mot slutten. Når du ser at risen har kokt inn i vesken heller du på mer. Gjenta dette til risen er gjennomkokt og all vesken er absorbert. Dette tar ca 1 time, så da kan du pusle rundt i kjøkkenet med et glass vin mens du passer på gryta 🙂  

Stek soppen i en panne med en klatt smør. Legg til side ca 1/3 av soppen. Den resterende delen har du i en stavmikser med 1/2 kopp matfløte. Miks sammen så soppen blir til pure. Smak til med trøffelolje, litt og litt av gangen. Det viktige med trøffel er å passe på så det ikke blir for mye, trøffel har en distinkt smak så det er bedre å helle på mer til slutt, enn å ta for mye til å begynne med.  

Bland  trøffel-sopp pureen inn i risen, sammen med 1 kopp parmesanost, salt og pepper. Vend inn den siste delen av den stekte soppen du la til side, og masse oppkuttet bladpersille med bladpersille. 

Server risottoen sammen med en frisk grønn salat, ekstra parmesanost og eventuelt mer trøffelolje. 

Risottoen er nesten bedre dagen etter, så om du vil lage ekstra mye skal du ikke være redd for å ha rester 🙂 

 

4 comments

 1. Hei.

  dette ser fantastisk ut. Til hvor mange personer er denne oppskriften til?
  takk

  Pia

  1. Hei Pia! Dette er til 2-3 personer 🙂

 2. Hei! Skal ha dette som forrett til 6 personer…tror du oppskriften er nok eller bør jeg doble?

  1. Hei Katrine. Hmm. Litt vanskelig å si; den er ganske mektig så man vil ikke ha altfor mye siden det er forrett – samtidig er det dumt å lage for lite. Så kanskje du skal doble, så kan dere heller bare spare det som er til overs, den er nesten ennå bedre dagen etter 🙂

Leave a Reply