Moussaka :)

Det var noen retter som lå høyt på ønskelisten min, på fredager i barndomshjemmet. Enten var det pizza, som både mamma og pappa laget på sin helt spesielle måte, eller så var det moussaka. Moussaka er opprinnelig en rett som stammer fra midtøsten. Den kan minne om lasagne, bare at lasagneplatene er byttet ut med potet. Det er ikke den eneste forskjellen, men det er litt sånn jeg alltid har tenkt på det. Egentlig er det heller ikke potet men aubergine som er en av hovedingrediensene i moussaka. Den moussakaen jeg ønsket meg på fredagene var dog ikke med aubergine. Den kom fra en pakke, der det var hvit saus og poteter i en pose og kjøttsaus i en annen. Jeg er ingen stor fan av ferdig lagde retter i dag, men denne moussakaen var helt fantastisk god, og jeg hadde gjerne spist den ofte fremdeles.

Det merkelige er at man slutter å spise visse yndlingsretter fra barndommen, når man selv blir voksen. Ikke fordi man ikke synes det er godt lenger, men rett og slett fordi man ikke lenger er hjemme i barndomshjemmet hver fredag. Sånn var det med moussaka, jeg tror ikke jeg hadde spist det på over 15 år.

Så, en fredag spurte jeg Filip om han noen gang hadde smakt moussaka – men det hadde han ikke. Og jeg tenkte det var på høy tid å innføre denne nydelig gode ovnsbakte retten i vårt repertoar av helgeretter. Så, da laget jeg moussaka. Fra bunnen av. Med både aubergine, og poteter, fordi jeg synes det er best. Og med lammekjøttdeig, som det skal være. Nå har vi laget det flere ganger, og det er like vellykket hver gang. I tillegg er den nesten bedre dagen etter, og to dager etter til og med, så det er bare å lage en stor porsjon og ha rester 🙂

Ingredienser til ca 4 personer 

250- 300 gram lammekjøttdeig 

1 1/2 boks hermetiske tomater 

2 teskje paprikapulver 

3 fedd hvitløk 

1 liten gul løk 

1 teskje salt 

1 teskje pepper 

1 teskje kanel 

Olivenolje 

1 rød chili 

basilikum 

Hvit saus 

3 ss hvetemel 

2 ss smør 

3 dl melk 

2 egg 

5 små poteter 

2 auberginer 

Ost til toppen 

Tilberedning

Skjær auberginen i skiver og legg de utover et fat. Dryss litt salt over og la saltet trekke inn i ca 15 minutter. Legg deretter de saltede auberginskivene i ovnen og la de steke ti minutter på 200 grader. Sett til side.

Kutt løk, hvitløk og chili i biter og ha det i en kasserolle eller dyp stekepanne med en god klunk olivenolje. La det surre et par minutter. Ha oppi kjøttdeig og krydder og rør rundt mens det steker på svak varme. Ha oppi boksene med tomat og ca 1/2 kopp vann. (1 dl). La tomatsausen surre i ca 30 minutter. 

Mens tomatsausen småkoker lager du den hvite sausen. Bland smør og mel i en liten kasserolle. Når smøret er smeltet og melet rørt inn i smøret sper du på med litt og litt melk mens du rører rundt med en skje. Sausen skal få en typisk hvit saus tykkelse. Skrell og skjær potetene i tynne skiver og ha dem oppi sausen. Ha i eggene og litt salt og pepper. Bland alt sammen. 

Legg auberginskiver ved siden av hverandre i en ildfast form. Legg over et lag med kjøttsaus, og så et lag med hvit saus. Gjenta denne prosessen to til tre ganger, avhengig av hvor stor den ildfaste formen er. Rasp ost og strø over toppen av formen. La moussaka steke i ca 30 minutter midt i ovnen til osten er gyllen på toppen. 

Server moussaka sammen med en deilig frisk salat og brød.

Leave a Reply