Nybakt brød i snøkaos

Det snør det snør, tiddelibom… Og selvom jeg foretrekker snø framfor sludd, og er evig tilhenger av å like det været som er, så er lysten på vår alltid ganske stor i starten av Februar. Jeg prøver, jeg prøver, på alle tenkelige måter å tenke på det fine og positive med vinteren, for jeg kan ikke bare sitte inne å lengte til våren heller. Hvem kan vel det.

En del folk reiser langt avgårde til varmere strøk i løpet av vinteren, det gjør sjelden vi. Miljøet er i alle fall glad for at vi blir hjemme.

Mange går på ski, det vil jeg også egentlig men det blir liksom ikke like mange skiturer som jeg om høsten tenker jeg skal på, av en eller annen grunn.

Det blir derimot mye dytting av vogn gjennom snøfonner og snøtunge fortau med podcast på ørene og tanker i hodet om hvor vi skal feriere i sommer.

Det blir en del aketurer og snø-basing med barn og hund.

Og det blir mye innehygge. Stearinlys, peis, kakao, bad og lange frokoster i helgen.

Alltid egg lørdag og søndag. Ferske egg fra frittgående høner. God kaffe. Et par oster og en salami. Brød og smør. En duk på bordet gjør at det hele ser ekstra fint og lunt ut – og friske blomster. Jeg kjøper blomster hver fredag. En deilig liten helgtradisjon. Og jazz på sonos, som er minner fra barndommen.

Vi prøver å hente brød på ToGoodToGo, en fin app der man kan redde restemat fra cafeer og restauranter. Hvis ikke det er tilgjengelig kjøper vi brød på bakeriet, men i blant baker jeg. Det er jo det aller koseligste, om man får til å bake brød i helgen.

I dag har jeg bakt. Det vil si i går kveld / i dag tidlig har jeg bakt. Lillegutten fikk litt grøt først så han ikke skulle bli altfor sulten mens brødet sto i ovnen. Herregud så deilig den lukten er, av hjemmebakt brød eller rundstykker.

Det fine med rundstykker er at det tar litt kortere tid å lage enn brød, så om du vil bake samme morgen du skal spise kan deg være lurt å velge det.

Vi bruker ofte det melet vi har i heimen, men her kan du få oppskriften på dagens brød – det ble riktig så godt. Om du vil overraske familien, eller deg selv med ferskt brød til i morgen 🙂

7dl siktet økologisk hvetemel

3 dl urkorn

1 dl solsikkekjerner

3 dl lunkent vann

1 ss honning

1 klype salt

50 gram tørrgjær

Bland alt det tørre i en bolle. Varm vann til det blir ca 37 grader og bland det med honning. Ha vesken i bollen med det tørre og rør alt godt og lenge sammen til en smidig deig. Om deigen er litt tørr sper du på med mer væske, om den blir for klissete har du oppi litt ekstra hvetemel.

La deigen så heve en time, (eller til du ser den har hevet godt) før du former rundstykker.

Sett ovnen på 200 grader. Stek rundstykkene midt i ovnen ca….

2 comments

  1. De så utrolig gode ut – må prøve oppskriften. “Urkorn”, kan du forklare/fortelle hva du brukte?

    1. Hei Jeanette! De ble veldig gode 🙂 Urkorn er noe jeg kom over på rema 1000, et produkt fra kolonihagen som er en blanding av ekorn, emmer og spelt! Så hvis du har en rema i nærheten av deg får du tak i det.

      Klem

Leave a Reply