Nydelig mandelkake med krem og jordbær til 17 mai!

Fire dager igjen til 17 mai og jeg gleder meg som vanlig veldig mye. Jeg elsker 17 mai akkurat som jeg har gjort siden jeg var barn.

Det blir ikke helt den samme dagen med champagne fra morgen til kveld for min del, kjolen jeg pleier å ha på passer heller ikke over denne magen- men det blir den samme kosen som alltid. 

Frokost hos mamma har vi tradisjon med hvert år, huset og hagen fylles opp av nærmere femti pers, i alle generasjoner. Den minste er vel 1 år og de eldste rundt 70. Det er det beste jeg vet, å ha fester og sammenkomster med en blanding av ulike aldre og generasjoner. Det skaper så god stemning og fin dynamikk. 

17 mai er en dag der man kan få kjenne på det å glede seg over feiringen av landet vårt sammen både kjente og ukjente. Det at vi sier Gratulerer med dagen til alle man møter syns jeg er så fint. 

Vi har bakt en kake i dag som er helt perfekt å bake til 17 mai, enten du skal i en frokost eller på en grillfest senere på dagen. Jeg fant inspirasjonen til denne oppskriften på en side med masse deilige vår retter, og så har jeg endret litt på den men ikke så mye; jeg falt helt pladask for ingrediensene i bunnen som er basert på masse mandler, sitron, og annet godt. 

Jeg tror denne kaken kan bli en vinner og med den deilige hvite kremen og friske bær har den farger som passer til dagen vår og.

Ingredienser 

6 dl mandler 

75 gram hvetemel 

1 teskje bakepulver 

1/2 teskje salt 

125 gram smør 

2 dl brunt sukker 

1 teskje vaniljesukker 

3 egg 

raspet skall av 1 stor sitron (alternativ 1 1/2) 

saften av 1/2 sitron 

2 dl maismel 

3 dl kremfløte 

1/2 boks mascarponekrem 

2 ss melis 

Jordbær 

Tilberedning 

Sett ovnen på 200 grader. Legg mandlene på et bakepapir og rist dem midt i ovnen til de er gyldne. Det tar ca 10 minutter, litt avhengig av ovnene så det beste er å sjekke dem innimellom, så de ikke svir seg. La mandlene avkjøle helt før du kjører dem i en stavmikser til de er knust, nesten som mel – men det kan godt være litt biter.

Bland romtemperert smør, sukker og vaniljesukker i en bolle og visp dette sammen et par minutter til det blir en lett og luftig blanding. Ha i et og et egg, mens du visper. Rasp sitronskall og tilsett det i deigen sammen med sitronsaft. Bland sammen bakepulver, mel og salt og ha dette oppi deigen. Rør godt sammen. Ha til slutt i maismel og de knuste mandlene og bland alt godt sammen til fin kakedeig.

Smør en rund form og ha blandingen oppi formen. La kaken steke midt i ovnen ca 30 minutter, du kan stikke en pinne i den mot slutten for å se om den er ferdig, det skal gjerne henge igjen litt deig på pinnen uten at den er “rå”.

La kaken avkjøle mens du lager fyllet.

Visp krem av kremfløten. Ha i mascarponeost og melis og vend rundt med en sleiv til alt er blandet. Smør kremen utover kaken og legg deretter på oppskåret jordbær.

12 comments

 1. Den så fantastisk god? Kanskje jeg skal bake denne kaken til 17 mai sammen med pavlova? Hva er maismel foresten?

  1. Takk, den er nydelig! Det er rett og slett mel laget av mais 🙂 Finnes å kjøpe i de fleste butikker!

 2. Hei! Kan man fryse ned bunnen?

  1. hei! Det skal nok gå fint 🙂

 3. Hei! Takk for oppskrift! Er maismel maizenna?

  1. Hei Kristine, ja det er ihvertfall ikke langt fra, begge to er laget av mais 🙂

   1. Hei igjen Kristine. Maizenna er maisstivelse mens maismel rett og slett er mel laget på mais. Så til denne oppskriften skal det være maismel. 🙂

 4. Hei! Hva kan jeg bruke hvis jeg ikke finner maismel? bor på en liten plass.. 🙂

  1. Hei, unnskyld hvis dette kommer litt seint i forberedelsene til 17.mai, men hvetemel ska gå fint. Håper det ordnet seg =)

 5. Hei , denne har jeg tenkt å prøve i helgen til mailbursdagene i huset. Men regner med dere mener en halv boks mascarponeost?

  1. Med 1/2 boks mener vi en halv ja 🙂

Leave a Reply