Ost, MonS og Gutta

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeg skal inrømme at selvom jeg både er veldig opptatt av, og glad i ost, ikke alltid synes det er så lett å velge type ost når jeg går inn i en butikk der det bugner av oster. Jeg husker sjelden navnene på oster jeg har smakt tidligere, og er redd for å kjøpe en som er “feil”.  Så blir det fort til at jeg tar en jeg kjenner til fra før.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gutta på Haugen har en pop-up ostebutikk inne i butikken sin, ut denne uka. De har jo fra før av en bugnende ostedisk, men nå kan du stikke innom å smake på alt du vil av deilige oster, både oster de har hatt der fra før, og oster de kommer til å ta inn. Du kan snakke med, og få veiledning av Michael, som står der til tjeneste.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Michael jobber for MonS. MonS er en bedrift som kjøper inn, modner og lagrer oster før de selger dem videre til bedrifter. Det er hovedsakelig oster fra Frankrike og Sveits, hvor Michael opprinnelig er fra. Ostene de kjøper inn lagres i landene de kommer fra. Alle ostene i pop-upen til Gutta kommer fra MonS.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Noe av det MonS er svært bevisste på er hvordan det har stått til, og er, med dyrene som ostene kommer ifra. De vet hele historien til produktene sine, og de følger opp og besøker alle sine osteprodusenter for å forsikre seg at dyrene blir behandlet på riktig måte. Sånt liker jeg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Michael forteller meg at du skal merke forskjell på MonS sine oster. Hver ost skal smake unikt, fra andre leverandørers lignende oster. For eksempel smaker MonS sin Gruyere mer distinkt en andre Gruyere typer jeg har smakt tidligere.

Vi smakte oss gjennom (nesten) hele ostesortimentet. Det ble som en lett og svært deilig ostelunsj. Først hadde jeg tenkt å kjøpe med et utvalg gode oster hjem å lage ostebrikke, altså en stor fjøl med masse deilig ost. Men så smakte vi på “Vacherin mont-dor”, en mykost fra Sveits, og da endret det seg. Denne osten selges kun i vinterhalvåret. Den kommer i en rund trepakke, og rundt selve osten er det et tynt lag granbark som de legger på mot slutten av lagringsprosessen. Både for at osten skal holde formen (den er flytende inni) og for å sette smak. Den smakte helt nydelig kald, men da Michael fortalte oss at man kunne varme den i ovnen, med litt vin over, var vi solgt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dette er den perfekte osten for en hyggelig vennekveld;

Kjøp en Vacherin mont-d’or ost, sammen med en god spekeskinke, en baguette og litt poteter. Legg til en rosmarin kvist, et par fedd hvitløk og noen små hvite løk og du er nærmest i boks. Bare husk å ha olje i hus. Og så hvitvin da, så klart 🙂 Alle ingrediensene til dette får du hos Gutta på Haugen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi begynte med potetene. Små små poteter som mulig er best, så kan de grilles hele i ovnen. Først skyller du dem, om det behøves, og så legges de i en ildfast form. Strø over en god klunk olje, havsalt og oppkuttet rosmarin. Stek potetene i ovnen i ca 30-45 minutter, til de er gjennomkokt og har blitt gyllenbrune på toppen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Osten tilbereder du ved å kutte en tynn stripe i midten av osten der du heller over litt hvitvin. Så stapper du noen hvitløksfedd inn i osten. Dekk til treinnpakningen med aluminiumsfolie, og bak osten på 200 grader i ca 10 minutter. Du kan sette den inn når potetene har ca 10 minutter igjen.

De små løkene kokte jeg i en blanding av en del vann, en del eple eddik og en spiseskje sukker. Når løkene er kokt lar du de avkjøle i laken, og så serverer du de i en skål.

Legg skinke på et fat, sammen med oppkuttet og varm baguette. Server osten med skinke, brød, poteter og løk. Vil du ha noe grønt til kan du lage en enkel salat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

La gjestene få hver sin skje, og så kan dere bare hugge inn og nyte en riktig høstaktig ostekveld slik bare en kveld i det skandinaviske klimaet kan være, inne i varmen med stearinlys, god mat, vin og deilig musikk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Leave a Reply