Ost ost og ost :)

hyttelife

Hva er det med ost som får oss mennesker til å miste all mat-forstand? Jeg kjenner ingen som ikke liker ost. Noen klarer seg forsåvidt med gulost på skiva. Men for mange er oster også en delikatesse, en nytelse, en utskeielse og et soleklart valg på menykartet.

Noe av det beste med ost er mangfoldet. Det passer liksom med ost til en hver anledning. Parmesan på pasta. Pecorino i salat, mozzarella på pizza, blåost på toast og chevre på grillen. Eller helt enkelt en god prestost på brødskiva (min svenske favoritt ost). 

hyttelife_1

Da Filip og jeg vandret i Lofoten i fjor og fant en gård midt oppi fjellet hvor de laget og solgte ost, ble jeg nærmest i ekstase. Smaksprøver og kjøpet fikk meg til å orke å gå videre med den 17 kilo tunge sekken. Vi kjøpte en god bit av en hvit geitost og da vi vel var framme ved målet vårt nøt vi hver ostebit sammen med en varm focaccia vi fikk tak i nede i den lille bygda vi kom fram til. Det er til dags dato muligens en av mine bedre matopplevelser. 

Jeg spiser ost uten unntak hver eneste dag, med mindre jeg er i Thailand. Som jeg har vært en gang. Ost er for meg viktigere en kjøtt (om jeg skal velge) og noe jeg ofte bruker til middag sammen med en pasta eller salat. 

hyttelife_5

Men det kanskje aller beste med ost, det er en riktig god ostetallerken. Du vet når du bestiller en fjøl med tre utvalgte oster som kommer sammen med et deilig syltetøy og noen kjeks. Eller ennå bedre, lage din favoritt ostetallerken hjemme. Det gjorde vi. Og det ble en ostefest i en annen liga. Egentlig skulle vi grille kjøtt etter at vi hadde hatt ost til forrett. Men den forretten smakte så godt at det ble til en helaften med ost, vin, surdeigsbrød, oliven og syltetøy. 

hyttelife_4

Ostene har vi kjøpt på Gutta på Haugen. Der har de den beste ostedisken – alt du måtte ønske deg. Vi valgte tre favoritter. En kremet blåmuggost som du kan spise med teskje. Den er rundere i smaken enn den typiske gorgonzola. Så tok vi en hard pecorino ost med trøffel som er helt magisk. De spruter inn trøffelen etter at osten har lagret en stund, så om du liker trøffel er den virkelig å anbefale. Den siste osten var en hvit geitost produsert av en danske. Denne var en herlig overraskelse. Myk inni med en tynn kremet hinne, før den litt tykkere skorpen. Fjelltopp heter den.  

_DF16569

Disse tre komplimenterte hverandre helt perfekt, jeg liker når det både er harde og myke oster på fatet. Så er det bare å bruke fantasien for tilbehør. Vi hadde grønne oliven, skinke og chorizo, bringebær fra mammas hage, et ingefærsyltetøy, og olivenolje med salt pluss surdeigsbrød.

Dette innlegget er skrevet i samarbeid med Gutta på Haugen

Leave a Reply