Ostetallerken med tranebærchutney

Det er mye som skjer nå i dagene før jul. Ulike arrangementer, enten man står for det selv eller er invitert bort. For oss har det vært en del ettermiddags tilstelninger, hvor vi så kommer hjem og ikke orker å stelle istand en ordentlig middag, men allikavel vil ha noe godt og kos å spise til kvelds. 

Det er generelt mye mat i julebord sesongen, og personlig liker jeg å balansere det med måltider som ikke er så store og tunge. 

Ostetallerken er aldri en dårlig ide. Tørket fiken er julete og smaker perfekt sammen med honning, valnøtter og en kraftig geitost. Mandariner er godt sammen med ost og knekkebrød, i tillegg til en god pølsebit. Mer skal egentlig ikke til. 

Men en ting som gjør en julete ostetallerken fullkommen er tranebærchutney. Da vi stelte istand til Thanksgiving i slutten av november laget jeg det, som et av tilbehørene til kalkun. Ofte når man lager en saus eller et syltetøy til mat blir det en del til overs og da er det topp at det passer bra til andre typer mat også. Denne tranebærchutneyn kan du ha som erstatning for tyttebærsyltetøy til kjøttkaker, og så kan du altså ha den til ost! 

Om du lurer på forskjellen på chutney og syltetøy er det egentlig bare at en chutney i tillegg til sukker ofte har krydder i seg. 

Så, hva med å stelle istand en deilig og julete ostetallerken til helgen, pyntet med valnøtter, fiken og rød tranebærchutney. Så godt, så pent å se på, og enkelt å få istand.

Ingredienser: (2-3 pers)

3 -4 gode oster, vi hadde to ulike hvite geitoster, en kraftig gouda og ricottaost med topping.

Pølse – vi kjøpte salami i Sverige der de har et veldig stort utvalg, men bruk en salami eller pølse som er god på smak, det er bare å spørre de som står i disken der du handler.  

Et par tørkede Fiken 

1 neve valnøtter 

Honning 

1 mandarin 

Knekkebrød – Wasa sitt surdeigsknekkebrød er min nye favoritt 

Et par skiver surdeigsbrød 

Olivenolje 

Tranebærchutney: 

1 pose med tranebær 

3/4 kopp brunt sukker 

1 kopp vann 

1 kopp eplebiter uten skall

1/2 kopp eplesidereddik 

1/2 kopp svisker 

1 teskje kanel 

1 teskje ingefær 

1 teskje kardemomme 

Tilberedning: 

Tranebærchutney lager du ved å først koke opp vann og sukker i en gryte, og deretter tilsette tranebær, eple og krydder. La det småkoke mens du rører rundt iblant til alt har kokt sammen til en jevn masse. Ha chutney på glass og avkjøl. Chutney kan du oppbevare i kjøleskapet fram til du skal bruke den. 

Finn fram en stor fjøl. Skjær osten i skiver eller riv den i terninger, og legg på fjøla. Ha tørkede fiken og valnøtter på en liten asjett og hell over honning. Skjær opp pølse og legg den på fjøla også. Sett på glasset med tranebærchutney – og legg på noen skiver ristet surdeigsbrød med litt olivenolje på og biter av knekkebrød. 

En ostebrikke som dette passer veldig godt både til bobler og rødvin. 

Håper alle får en deilig siste førjulshelg

Leave a Reply