Pizza på pizzastein

Plutselig er den der. Dagen som på et nesten umerkelig vis gir deg en fornemmelse av at sommeren er over. Det kan være et lite tegn, som at en cafe man pleier å være på i sommerferien plutselig en dag har litt mindre gjester, eller at man ser en familie reise hjem fra en av hyttene rundt deg. At det en morgen er hakket kjøligere enn morgenen før, eller at bakken ikke er like grønn som den var for et par, tre uker siden.

Nå har den intense sommervarmen i år gjort både blader og trær brune lenge før de pleier å visne og det bidrar nok på den tidlige høstfornemmelsen. Men det er ikke høst ennå, det er sensommer, og det er en deilig tid.

Vi har nesten ikke vært hjemme på tre måneder føles det som, med mye reising både på jobb og ferie. Sommeren har vært innholdsrik med Filips utstiling, Louis som har begynt å krabbe og mye annet fint.

Det var nesten som vi måtte bo oss inn igjen her i leiligheten, men heldigvis er det alltid deilig å komme hjem.

Kanskje er noen lei grill nå, men grill er jo ikke ensbetydet med pølser og burgere, så vi mener i alle fall at grill suget er der så lenge det går an å grille.

Om du ikke har grill kan du lage denne pizzaen i ovn, så klart. Det er lurt om man har en pizzastein som varmes ordentlig opp i ovnen før du legger inn pizzaen, eller du kan ha pizzasteinen på grillen som vi har. Det gjør at pizzaen får en sprøere bunn som er deilig.

Vi laget to små pizzaer, det var nok til to. I butikkene nå har de ferske norske vårløk – vi kjøpte rød vårløk, som er supergodt å legge på pizza, sammen med oliven og salami. Dette er en hvit pizza, altså med en saus av Creme fraiche. Om du liker tomatbasert saus bedre bytter du bare ut Creme fraiche med tomatsaus 🙂

Ingredienser 

Sorte oliven 

En god salami, gjerne italiensk 

Creme fraiche 

Rød vårløk 

mozzarella ost, raspet eller rund, vi brukte en kombinasjon 

valnøttpesto – se vår oppskrift Her! 

(evnt andre osterester om du har; du kan bruke nesten alt, vanlig gulost, manchego aktig ost, parmesan, etc. Det er godt å blande med den milde mozzarella osten) !

Pizzamel, ca 5 dl

En klype salt 

1/2 pose tørrgjær 

2 ss olivenolje 

Ca 2 dl lunkent vann

Tilberedning 

Bland de tørre ingrediensene til pizzadeigen i en bakebolle. Lunk vannet til ca 37 grader, ha i oljen og bland det godt sammen med det tørre. Kna deigen til den er smidig, la den heve ca en halvtime eller til du ser at den er hevet. 

Kjevle den deretter ut i to tynne leiver, pass på å ha rikelig med mel på kjøkkenbenken da deigen fort klistrer seg til underlaget. 

Legg deigen på den varme pizzastenen, en deig av gangen. Du kan steke bunnen noen minutter uten fyll først, så er du sikker på å få en ennå sprøere bunn. 

Smør et tynt lag Creme fraiche på bunnen, legg over et lag med ost, og topp med salami, oliven og tynne skiver rød vårløk. Legg til slutt på noen teskjeer med pesto. Grill pizzaen til den er fin og sprø.

 

 

 

 

Leave a Reply