Regn, ro og rødbeter

En ting kan sies om høsten. Den gir ro, hvis du tillater det. I går kveld da Filip og Bøtte var ute kjente jeg på roen over å være inne, tenne noen stearinlys og lese en bok i sofaen. Det var begynt å mørkne og i ovnene sto rødbeter og epler og bakte i en ildfast form. Ordentlig høstfølelse, og jeg liker det. 

_dsc1043

Det er det som er det fine med disse årstidene, at alle har sin egen sjarme. Og når høstmørket kryper innpå oss – så kan vi være innendørs med god samvittighet, lese bok eller se på TV-serie uten å føle man kaster bort en kveld. 

_dsc1124

Det som sto i ovnen var altså middagen vår. Vi har begynt å eksperimentere mer med grønnsaker etter noen inspirerende turer til Sverige, der vi møtte både kokker og bønder som fokuserte på lokal mat, og mer grønnsaker enn kjøtt. Det er fint av flere grunner – og det finnes så mange spennende og gode grønnsaker der ute man ikke bruker nok, fordi de ikke er de vanligste grønnsakene vi kjenner til. 

_dsc1072

Jeg kjøpte en blanding beter på butikken igår, både oransje røde og lilla. I tillegg til norske epler som er blant det beste jeg vet. Rødbeter kjenner vel de fleste til, men prøv andre farger om du får tak i- det er også veldig deilig å blande med de røde, slik vi gjorde i denne høstsalaten. Norske sukkererter er virkelig deilige som snacks, men nå brukte jeg bare ertene inni til å lage pure. Den fikk samme søte og friske smak som ertene har, og var topp godt på toast. 

_dsc1130

Jeg blandet også inn en porsjon sorte linser i salaten, og hadde parmaskinke ved siden av siden det var middag. Det kan du gjøre om du vil ha det litt mer matig. Ellers funker den også bra som lunsj. 

_dsc1163

Ingredienser til 2 personer:

4 små beter, (vi hadde fire ulike farger, en rød, en lilla, en gul og en hvit. Kjøpt på meny) 

1/2 pakke strimlet grønnkål 

1 neve valnøtter 

1 stort norsk eple 

I god blåmuggost

1 stor pose norske sukkererter 

1 fedd hvitløk 

Valnøttolje

Extra virgin olivenolje 

Salt 

Sitron

Bladpersille 

Balsamicosirup 

Surdeigsbrød 

_dsc1170

Tilberedning:

Sett ovnen på 200 grader. Kok betene i vann med skall på i ca 20 minutter; de skal bli ganske myke men fremdeles ha litt motstand. Grønnkål kan være litt strev å spise rå, så om du vender den inn i litt olivenolje og sitron og lar den marinere mens resten av maten lages blir den bedre å spise. 

Skyll betene når de er ferdig kokt, og skjær vekk skallet om du ønsker. Kutt dem i 4 biter og legg alle bitene i en ildfast form. Hell over litt olje og bak i ovnen i ca 15 minutter. Betene skal nå ha fått en gyllen stekekant øverst. Ta formen ut av ovnen. Skjær eplet i tynne båter og legg over betene sammen med valnøttkjerner. Tilbake inn i ovnene og stek i ca 5 minutter til, så eplene blir gylne. 

Mens rødbetene står i ovnen lager du ertepuré til toasten. Del opp alle sukkerertene og ha ertene som er inni oppi en bolle. (Om du ikke vil kaste skallet kan det spises som snacks). Ha i ca en dl valnøttolje, et fedd hvitløk, en klype salt og en skvett sitron. Miks ertene med stavmikser til de er blitt en pure. Når salaten er klar skjærer du to gode skiver av et surdeigsbrød, toaster og smører på et tykt lag ertepuré. Dryss over oppkuttet persille og en skvett olje. 

Når eplene og rødbetene er ferdig tar du de ut av ovnen. Legg rødbeter, epleskiver og valnøttkjerner over grønnkålsalaten. Ha på en bit av blåmuggost og ha resten av osten ved siden av, så man kan ta mer om man vil:) Dryss over litt balsamicosirup, og server med ertepurétoast, og eventuelt skinke. 

Om du vil ha linser i tar de ca 20 minutter å koke, så da gjør du det samtidig som rødbeten står i ovnen.

_dsc1144

Håper det smaker!

Leave a Reply