Rødbet for liten og stor

Salat

Mitt første minne med rødbeten er fra da jeg var liten, og mamma spiste syltet rødbet på leverpostei skiva til helgefrokosten. Jeg var et sånt barn som ville teste alt av mat, og de få tingene jeg ikke likte testet jeg om igjen og om igjen, til jeg ble vant med smaken, også til slutt likte det. Kanskje litt uvanlig til å være et lite barn, men i mitt hode var det mer gøy om man likte og spiste alt av mat. Rødbet lærte jeg fort å like, selvom den hadde en sterk og litt spesiell smak. Så var det vel noe med det at mamma hadde det på brødskiva si som gjorde jeg ville spise det jeg også. Og selvom jeg spiser det mer sjeldent idag elsker jeg fremdeles syltet rødbet på en skive med leverpostei.

Det som er topp med rødbet er at den kan tilbredes på veldig mange ulike måter, og spises i forskjellige sammenheng. Den er nydelig rå, feks i en råkost salat ved siden av sushi, den kan has på brødskiva, og den kan grilles, kokes og bakes. (Selv har jeg en favoritt måte å tibrede rødbeten på som jeg ofte benytter meg av, som du får i oppskriften under.) Kombinasjonen chevre og rødbet er kjent, og så populær tror jeg fordi smakene utfyller hverandre perfekt. Den litt runde jord-aktige rødbet smaken med den skarpe fyldige chevren. Denne salaten fikk jeg inspirasjon til da vi var i Sverige sist og spiste lunsj på Filips pappa gamle stamsted, en utrolig koselig cafe på brygga i Särö. Der kom vi inn iskalde etter en forblåst tur langs havet og ble servert vin og veldig god mat. Til og med Bøtte fikk bli med inn å ligge under bordet.

Dagen etter dro vi inn til Gøteborg og jeg kjøpte med meg en liten kraftig chevre hjem. Det finnes mange ulike sorter chevre, den mest vanlige får man kjøpt både i dagligvare butikker og grønnsaks butikker, men du kan også gå i spesifisterte ostebutikker og smake deg fram til en annen chevre favoritt. Noen skarpe chevre pleier ikke varmes, men jeg syns det nesten alltid er godt å bake den litt før man har den i salat. I denne oppskriften brukte jeg også gule beter, de smaker ganske likt de rød, bare litt mildere – men de kan du erstatte med røde om du vil.

Salat_2

Du trenger: 

3 halvstore beter

1 chevre 

1 pakke baby spinat

i pakke parmaskinke 

1 neve valnøtter

1/2 sitron

Olivenolje 

Balsamico dressing

Sånn gjør du: 

Kok rødbetene de til de er litt myke, men fremdeles har noe motstand i seg. Ta de opp av gryten, skrell dem og kutt i biter. Sett ovnen på grill, og bak betene til de har fått en lett stekekant på seg. På denne måten får de en grillet smak som er veldig god, samtidig som det ikke blir tørt.  I mellomtiden legger du bladspinaten i en bolle. Ta de ut og avkjøl, og grill chevren i ovnen til du ser den har fått en gyllen farge. NB her må du følge med så den ikke blir brent. Valnøttene røster du lett i en panne. Ha så betene over spinaten, og legg den bakte chevren oppå betene. Strø valnøtter over og legg skiver av parmaskinke rundt. Hell olivenolje over og litt sitron på betene. Strø på havsalt og server med et godt brød og balsamico sirup.

Salat_1

 

2 comments

  1. Dette så virkelig godt ut! Oppskriften skal definitivt prøves. Dette var en veldig fin blog. Gleder meg til å lese flere innlegg :-).

    1. Hei Cecilie. Så hyggelig å høre, vi håper det smaker! Og skal gjøre vårt beste før å fortsette inspirere 🙂

Leave a Reply