Rødbete på skiva

Som jeg har skrevet om før kan jeg ofte bli inspirert når jeg vandrer rundt i en god matbutikk. Enten til dagens middag, eller til å fylle huset med grønnsaker jeg normalt ikke pleier å kjøpe. Jeg kan også bli inspirert på et generelt plan – ingenting konkret men få lyst og overskudd til å lage ennå mer god mat fra bunnen av.

Her forleden dag kom jeg over syltede rødbeter på glass. Det er jo svært vanlig, men jeg har ikke tenkt på det eller sett det på lang tid. Da jeg var liten spiste alltid mamma skiver med leverpostei og syltede rødbeter, det er en kombinasjon som er undervurdert må jeg nesten si.

For da jeg så disse glassene med rødbeter tenkte jeg at nå vil jeg lage det selv, og begynne å spise leverpostei med rødbete. Og det er så godt, at vi nå har fått en ny påleggsfavoritt til frokost. Lett er det også å lage, så det er ingen grunn til å vente; du får nydelige rødbeter i mange butikker nå, både gule, røde og lilla. Til disse glassene bruker jeg de lilla, mens de gule er topp å ha i salater.

Ingredienser

2 store rødbeter 

250 gram eddik 

5 SS sukker 

1 SS lønnesirup 

1 dl vann 

1/2 teskje karve

Tilbereding

Vask rødbetene og legg de i en gryte med kokende vann. La de småkoke i ca 1 time, så de blir gjennomkokt og myke. Skyll rødbetene i kaldt vann, skrell av skallet og skjær dem i tynne skiver. Kok opp eddik, vann, sukker, lønnesirup og karve i gryta.  Legg rødbeteskivene i glass som er kokt rene og har tett lokk. Hell over laken og la blandingen avkjøles før du setter på lokket. Jo lenger rødbetene ligger i laken jo mer smak får de.

Nytes på brødskiva med leverpostei, eller du kan bruke det til annet, som for eksempel en silde middag 🙂 

 

 

Leave a Reply