Rødbeter er perfekte i suppe

I dag ble vi vekket litt tidligere enn vi pleier av en liten firbeint venn som trengte å gå ut. Jeg så at det hadde blitt helt lyst, så jeg tenkte ikke på hva klokken var før vi kom ut i parken. Den var den ti over syv. Og så var det helt lyst.

Jeg så himmelen som var på vei til å la sola slippe ordentlig fram mellom blå himmel og hvite skyer. Røyken som steg opp fra piper – og frosten som kom ut av munnen på de menneskene som var tidlig på vei til jobb. Jeg kjente en sterk glede igjennom kroppen av akkurat dette. Vår- var det som slo meg. Nå er det vår. Og akkurat like sterkt som jeg hver januar/februar lengter akkurat litt for mye til en uke på en strand med sol og lys, er lykkefølelsen som kommer når det faktisk blir vår her hjemme i nord. Så tenker jeg som jeg pleier at det er vel en mening med alt. For hvilket annet sted enn her setter vi så pris på at det er lyst ute tidlig om morgenen en kald marsdag?

Men selvom det nå, for vår del i alle fall er offisielt blitt vår, så ligger forkjølelsen fremdeles og lurer- og det er til tider ganske surt og kaldt. Derfor er det suppe på menyen en liten stund til. Og bra er det, for denne rødbetesuppa er faktisk helt nydelig god! 

Spis den alene med godt brød eller ha den som en del av et større måltid med salat, noe kjøtt etc etc. 

Ingredienser 

2 store rødbeter 

1 boks kokosmelk 

4 små poteter 

1 liten gul løk 

3 fedd hvitløk 

1 bit fersk ingefær 

1 kopp vann 

2 ss korianderkrydder 

Salt 

Pepper 

Frisk koriander 

Creme Fraiche – til toppen 

Brød 

Tilberedning 

Sett ovnen på 200 grader. Kutt rødbetene i halve og legg de på en bit aluminiumfolie. La rødbetene bake i ovnen ca en time, til skallet er nesten svidd og innmaten myk. Etter ca halvparten av tiden rødbetene bakes gjør du klar resten av suppa. Skrell og kutt hvitløk, gul løk og ingefær i biter og stek noen minutter i en klunk olje. NB det skal ikke svis, bare bli gyllent. Jeg brukte kokosolje, men rapsolje eller olivenolje går også fint. Skrell og kutt de små potetene og bland sammen med løkblandingen. Hell over en kopp vann og la det småkoke til potetene er myke. Når rødbetene er ferdig skrelles og kuttes de i mindre biter. Ha de oppi suppa sammen med kokosmelk og krydder. Ta gryta av platen og bruk en stavmikser til å lage pure. Sett gryta tilbake på ovnen og la den ferdige suppa småkoke noen minutter. Hvis du synes den er for tykk kan du spe på med litt mer vann. Smak til med salt og pepper. 

Server suppa med en klatt Creme Fraiche, frisk koriander og godt brød.

Leave a Reply