Romjul

Alle har vi nok et ulikt forhold til romjula. I mitt hode er disse dagene mellom jul og nyttår spesielle dager, dager som liksom ikke hører sammen med resten av kalenderåret. Det føles som 23 – 31 desember står stille – for seg selv og så plutselig sprekker boblen og det er vanlig tid som gjelder. Dato, måned og år. Men romjula det er bare romjula. Sånn har det vært siden jeg var liten jente og sånn er det fremdeles. Og det føles fint.

Ikke fordi vi egentlig gjør noe spesielt ekstravagant i romjula, men fordi det er en tid der jeg og vi er sammen med familien på en litt annen måte enn ellers i året. For eksempel pleier begge søsknene mine og alle kjærestene våre sove over hos mamma minst en natt sammen. En kveld og en morgen der vi kan “leke” vi er barn igjen og hvor verden utenfor huset til mamma nærmest ikke eksisterer. 

Vi kom hjem fra Sverige i går og da vi våknet i dag skinte sola over hustakene- fremdeles ingen snø her i Oslo men det er kaldt så naturen er vakker, og isen ligger tjukt på tjenerne inne i skogen. Vi gikk en skogstur for å trekke inn så mye luft som mulig før mørket faller på. Sol, vinter, rim og romjul. 

Det er kanskje det aller beste man kan gjøre i slagene mellom mat og drikke, om man fremdeles er i julemodus. Å gå ut i skogen eller til havet.

Leave a Reply