Rundstykker bakt med gresskar

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Så var man hjemme igjen til den norske kjølige høsten, etter 3 svært deilige døgn i Portugal. Kunne gjerne blitt der nede noen dager til, men da solen skinte gjennom vinduene når vi våknet i morges kjentes det ganske ålreit med en dag i Oslo også.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Etter topp tre søndagsfrokosten med surdeigsrundstykker, ost, tomat, egg, juice og kaffe gikk vi en tur i parken på St.Hanshaugen. Man blir i alle fall klar i hodet av den friske luften. 

Siden det er Halloween i morgen tenkte jeg vi skulle bake noe med gresskar. Halloween blir jo en større og større tradisjon også her i Norge. Selv husker jeg da jeg som fireåring ble kledd ut som Superwoman av mamma og gikk fra dør til dør på “trick or treat” med nabobarna i Santa Barbara, California hvor vi bodde et år. Det var vel det største jeg hadde opplevd så langt i livet, og få kle seg ut og håve inn mer godteri enn jeg noengang hadde sett før.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I USA er det svært vanlig med gresskar retter både til Halloween og Thanksgiving. På Thanksgiving er det gresskarpai som gjelder, så det tenkte jeg å lage da.

I dag derimot ble det rundstykker med gresskar. Vi kjøpte tre små søte gresskar hos Gutta på Haugen, og så tenkte vi lage gresskarsuppe i morgen av det vi ikke bruker i baksten. (Du får tak i gresskar i de fleste frukt og grønnsaksbutikker på denne tiden av året)  I mange oppskrifter med gresskar i bakverk bruker man hermetisk gresskar, mest fordi det er enklest, men jeg ville lage det fra scratch med ferske gresskar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rundstykkene ble om jeg skal si det selv skikkelig gode, så saftige og deilige med den svake smaken av gresskar. Helt topp å ha til frokosten – til aftens, eller ved siden av middagen 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ingredienser: 

1 liten gresskar 

1/2 pakke fersk gjær 

1 kopp melk 

2 teskjeer honning 

100 gram smeltet og avkjølt smør 

1 kopp gresskarpure 

4 kopper mel 

1 egg 

1 klype salt 

Gresskarkjerner til topping 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tilbereding: 

Begynn med å bake gresskarene. Først kutter du de i to, deretter skraper du ut kjernen (frø og det rundt frøene). Legg de halve gresskarene på et aluminiumfolie ark på en stekeplate, og bak i ovnen på 200 grader til gresskaret er helt mykt inni. Det tar ca 30- 45 minutter. 

Når gresskaret er ferdig bakt, (dette kjenner du ved å stikke en kniv inn å merke at kjøttet er mykt) tar du de ut av ovnen og lar de avkjøle. 

Mens gresskaret avkjøles varmer du melken til 37 grader, og blander den inn med gjæren og honning i en bolle. Smelt smør i en gryte og la det avkjøle. Nå kan du skrape ut innmaten av gresskaret, og mose det med en gaffel så det blir til en pure. Bland inn gresskarpure, smeltet smør og egg i melkeblandingen. 

Ha til slutt i mel og salt, litt av gangen så det ikke klumper seg. Bruk en sleiv og elt deigen godt sammen i noen minutter. NB, deigen kan virke litt klissete men det er meningen. Strø litt mel på toppen av deigen, og la den heve på et lunt sted til den er dobbelt størrelse. Ca 45 minutter. 

Ha deigen på et godt melet underlag, og kna den litt til den ikke er altfor klissete å jobbe med. Del deigen inn i små klumper. Form hver klump til en bolle og legg på en stekeplate dekket med bakepapir. La bollene etterheve under et klede i 30 minutter. 

Sett ovnen på 200 grader. Pensle bollene med vann eller olje og hell over gresskarkjerner. Stek bollene midt i ovnen i ca 20 minutter til de er gylne. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Avkjøl. Og spis 🙂

Leave a Reply