Sild til flere anledninger enn jul

Jeg har mange barndomsminner når det kommer til mat. Det er jeg glad for. Antagelig er det fordi jeg helt siden jeg var bitteliten har vært både nysgjerrig på og opptatt av ulike smaker og generelt vært veldig glad i mat.

Disse minnene har jeg med meg på kjøkkenet når jeg lager mat til min familie, og jeg håper jeg vil gi Louis den samme gleden over mat og nysgjerrigheten på nye smaker når han vokser opp.

Et minne jeg har fra og med mamma er når hun laget sild til middag. Det var som regel pappa som laget mat hjemme hos oss, men mamma hadde sine retter. Sild var noe hun var veldig glad i, og som jeg også ble glad i, så mamma laget det til oss, om det bare var vi to som skulle spise.

Silderetten mamma laget til oss var svært enkel. Det var fileter av sild, servert med kokte poteter, rømme, syltede rødbeter og flatbrød. Men tenk at dette er et minne jeg fremdeles har, det sier jo noe om hvor godt det kan være. Det var sammensetningen vi var så glad i; den salte silden, den milde rømmen, det sprø flatbrødet og de søtsure rødbetene.

I Danmark er jo sild stort året rundt, og mange oppsøker cafeer der de kan få servert det obligatoriske sildesmørbrødet på når de besøker landet. Her hjemme derimot tenker vi fort på sild som noe som kun omhandler jul, akkurat som vi gjør med for eksempel røkt laks. Men på samme måten som røkelaks er nydelig i alt fra pastaretter til pai, kan, og bør sild spises mye mer enn til jul og påske!

Så i dag, med nydelig sild fra Kyvik Sild har vi laget smørbrød med sild til lunsj – rett og slett en varm høstdag mens sola skinner på de gul og grønne bladene.

Vi laget to forskjellige smørbrød, begge på dansk rugbrød, med henholdsvis kryddersild i tykke fileter og fjellsild. Det ene smørbrødet består av:

Rugbrød skive med smør, salat, kryddersild, kokte rødbeteskiver, rømme med pepperrot, og purreløk.

Den andre smørbrødet består av:

Rugbrødskive med smør, salat, fjellsild (som er laget med tyttebær), kokte potetskiver, rømme med pepperrotkrem, og litt stekt champignon på toppen. 

Norrøna har en rekke nydelige ulike sorter sild, så om du som oss er glad i sild er det bare å finne din favoritt og toppe det med alt mulig deilig snadder neste gang du vil lage en deilig og litt annerledes lunsj!

Dette innlegget er skrevet i samarbeid med Kyvik Sild

Leave a Reply