Simplicity is golden

_DSC9003

“Less is more”, som det heter på engelsk. Eller som vi sier her hjemme; “det enkle er ofte det beste”. Det er jo sant, på alle vis. Og det gjelder i grunnen det meste. Har du prøvd å sitte på en hytte på fjellet uten innlagt vann? Hente snø til å smelte så du kan koke te, og bare ha flammene fra peisen til å underholde deg om kvelden? Lykke, vil jeg kalle det. I blant drømmer jeg meg bort til en sånn tilværelse, når bylivet blir for hektisk. Da Filip og jeg vandret i Lofoten i sommer levde vi så enkelt som vi ellers aldri gjør. Ingen fisk har smakt bedre en den torsken vi fisket på et skjær i havgapet, etter en lang dag med sekk på ryggen. Litt sitron og salt hadde vi til – og det smakte helt himmelsk. Og den ølen vi tok etter en 6 timers vandring over et fjell med 20 kilo på ryggen. Da vi kom fram til den eneste cafeen nede i dalen, skrubbsultne og tørste, og fikk servert nordlandspils, foccacia og et glass hvitvin kollapset vi nærmest av glede. Om jeg lukker øynene kan jeg kjenne smaken av den vinslurken, som om det var verdens beste champagne. Jeg prøver ofte å holde litt fast i de tankene, og den enkeltheten, selv i en hverdag der man har tilgang på det meste. Det å bruke kroppen, og å utfordres til å leve så selvstendig og enkelt som mulig setter ting i perspektiv, og det er lettere  å få i kontakt med hva vi mennesker egentlig trenger for å ha det bra. Alle de ytre tingene forsvinner litt, og det er en ganske deilig følelse.

Når det kommer til matlaging gjelder også i stor grad enkelthets regelen. For som jeg har sagt tidligere; har du bra ingredienser så trenger du ikke masse tilsetninger av alt mulig rart for å gjøre det godt fordi smakene i seg selv er bra nok. Alt handler om råvarer. Og sammensetninger.

I dag laget vi en lunsj i all enkelthet. Men som allikavel føles ekslusiv. Jeg skulle ønske man fikk tak i den typen mat ute på flere cafeer også. Vi kjøpte surdeisgbrød, skar opp en deilig moden avokado, toppet med reddiker, litt fetaost, og krystet over sitron, god olivenolje og havsalt. Voala. En helt magisk lunsj, rett og slett. Så godt. Så enkelt.

_DSC9042 _DSC9141 _DSC9178

 

Leave a Reply