Smak av Mexico

DSC02828

Da jeg var liten strakk tacos fenomenet i Oslo seg til tacoskjell, fyllt med agurk, tomat, mais, ost, rømme, salsa, og den legendariske kjøttdeigen med tacokrydder. Egentlig het det ikke tacos heller, det het taco. Det var det som var kult å servere i bursdager, og det var det man helst ville spise på fredagskvelden. Bare ikke hjemme hos oss. Der spiste vi nemlig tacos. Akkurat som moren til pappa serverte vennene hans pizza på bursdagsfeiringer, serverte pappa våre venner tacos. Og akkurat som vennene til pappa rynket på nesa og lurte på hva det flate rare brødet med ost og pølse på var for noe, rynket vennene våre på nesa og lurte på hvor tacokrydderet var. Men, så ble de vant til det, og syns i grunnen det var ganske så godt. Og vi, broren og søsteren min, mamma og jeg, vi elsket, virkelig elsket pappa sin tacos. Han hadde nemlig bodd i Mexico, og smakt de rykende ferske maistortillas du fikk på gata, fyllt med deilig kjøtt, og laget derfor tacos som det best lot seg gjøre, hjemme på Oslo vest. Istedenfor maistortillas hadde vi potetlomper, fyllt med ost som smeltet i ovnen, toppet med deilig stekt kjøtt tilsatt alle mulige gode krydder, olje og hvitløk. Og så tomat, rømme, og i blant guacamole ved siden av. Det var verdens beste tacos, og fremdeles i dag er det et av mine absolutt favoritt måltider.

I dag ser tacos bildet i Norge og ellers i verden helt annerledes ut. Her hjemme kan du nå kjøpe ex antall ulike tacos lomper på butikken, det popper opp nye autentiske meksikanske restauranter hele tiden, og alle vet hva nachos, tostada, og til og med ceviche er… Jeg kjøper fremdeles helst potetlomper når vi skal lage tacos. Både fordi det vekker gode minner, og fordi jeg syns konsistensen og smaken på lompene etter en tur i ovnen med ost på er helt magisk. Helt ekte maistortillas er det heller ikke så lett å få tak i her hjemme.

Jeg har aldri vært i Mexico, og jeg håper vi en dag får muligheten til å reise dit. Men jeg har spist mexikansk tacos i New York, riktig street food, som det egentlig er. Godt kjøtt, små mais lomper, og god salsa på toppen. Jeg syns det er herlig at tacos kulturen kommer hit mer og mer, det er jo noe av det beste som finnes, og selvom fredags tacoen skal få stå hellig i det norske hjem, kan det være fint å også oppdage mexikansk tacos.

Så, her får du oppskrift på vår tacos, med potetlomper. Du kan selvfølgelig bruke de lompene du liker best 🙂

DSC02800

 

Salsa:

1 liten klase tomater, 1 grønn chili, saften av 1 lime, 1/4 rødløk og koriander. Kutt tomater, rødløk og chili i små biter. Tilsett saften fra lime, litt salt, og oppkuttede koriander blader. Så godt, så enkelt.

Mangosalsa:

1/4 mango, 1/4 rødløk, saften av 1/2 lime, koriander. Kutt mango og rødløk i biter, tilsett koriander og lime. Denne passer veldig godt til ceviche

Guacamole:

1 stor eller 2 små avokadoer, 1 lime, koriander, salt, pepper og litt olje. Mos avokadoen med en skje. Smak til med saften av en lime, en teskje olivenolje, salt, pepper og koriander. 

Kjøtt/fisk: 

Det er forskjellig hva vi har av topping. Ofte handler det om hva vi finner i butikken, eller har lyst på. I dag ble det ceviche av kveite, og stekt svinekjøtt. Ceviche lager du ved å kutte biter av fersk fisk, legge de i en bolle, og så helle over saft av lime og sitron, til fisken er dekket. La det stå i kjøleskapet minst 30 minutter, så saften trekkes inn i fisken. Hell av det som måtte være av saft til overs, og smak til fisken med koriander, og litt chili. Svinekjøttet kuttet jeg i biter, og stekte med et par- tre hvitløksfedd og løk, salt, pepper, chili og olje. Smakte til med litt lime, og så er det klart. 

Ha revet ost på lompene og legg de utover en stekeplate. Stek de i ovnen på 200 grader, til osten er smeltet. Legg på fyll; tomatsalsa til kjøttet, mangosalsa til fisken. En klatt rømme, eller guacamole på toppen, og så kan du bare nyte. 

DSC02820

4 comments

  1. Dette ser kjempegodt ut! Lompen ser så sprø og godt ut etter en tur innom ovnen. Hvilken potetlompeprodusent kan dere anbefale?

    1. Hei Jeanette! Vi pleier å kjøpe lomper fra Buer, de er saftige og gode, og spesielt spelt lompene er jeg fan av 🙂

Leave a Reply