Smuldrepai servert med Norges beste eplemost

hyttelife_1

Lenge lenge før jeg møtte Filip forelsket jeg meg i det svenske språket. Det har egentlig vært mitt yndlings språk siden jeg var en liten jente. Poesien i språket er så vakkert. Det finnes så mange fine ord, ord som utklasser nesten alle andre språk, om du spør meg. Givetvis for eksempel. Bare hør på klangen i ordet. Givetvis. Et annet vakkert ord er smultron. Smultron, som betyr markjordbær på norsk. Markjordbær er også et fint ord, men det er noe magisk med smultron. Ingmar Bergman sin film “Smultronstellet” gjør at jeg tenker på mine “smultronstellen”, når jeg er på hytta. Jeg har nemlig et hemmelig sted der det vokser masse smultron, eller markjordbær, og det er noe av det koseligste jeg vet, å stikke bort i steinrøysa og plukke markjordbær. Det må jo være det vakreste lille bæret som finnes, i tillegg har det en helt spesielt god lukt.

hyttelife

Filip fant plutselig masse blåbær bak hytta. Jeg tenker fort at blåbær kommer om høsten men det stemmer jo faktisk ikke. I hvertfall ikke på Veierland. Der kommer blåbærene når det passer dem. I år kom de tidlig i juli. Så med blåbær ett sted og markjordbær et annet sted, var det en ting vi begge tenkte på; smulpaj med en deilig bærmiks. Smulpaj er også svensk, men jeg foretrekker det framfor smuldrepai.

hyttelife_3

Det eneste minuset med å bo på en øy uten butikk er når du for eksempel skal bake en smulpaj og innser at du ikke har nok hvetemel fordi du brukte opp alt sammen på brød tidligere den dagen. Men min svigermor i Sverige som er mester på smulpaj mente det skulle kunne la seg gjøre med et litt grovere mel. Så da ble det smulpaj med blåbær, smultron og litt grovt mel. Sammen med en økologisk eplemost fra Kolonihagen, som er den beste eplemosten vi noen gang har smakt, ble det en deilig, søt og frisk dessert her på hytta.

ö9p-''l.k -      _.hyttelife_2

Du trenger:

2 kopper blåbær 

1 kopp markjordbær (finner du ikke det kan du ta vanlige jordbær, eller kun blåbær) 

125 gram smør 

2 dl hvetemel

1 dl sammalt hvetemel 

1 dl sukker 

1 neve mandler 

1 neve valnøtter 

hyttelife_5

Sånn gjør du: 

Legg bærene i en liten ildfast form, eller paiform. Sett ovnen på 200 grader. Bland sammen romtemperert smør, mel, sukker og nøtter i en bolle. Hell blandingen over bærene, (deigen skal være litt klumpete). Dryss over litt kanel og sett paien i ovnen. La den steke i ca 20 minutter til den har fått en fin farge. Ta ut og avkjøl. Server med vaniljeis, og Kolonihagens eplemost som en prikk over i’en.  

Ha en fortsatt deilig sommer! 

Leave a Reply