Søndag og bakte epler

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Epler, norske epler, det er jo den aller beste frukten som finnes. Foruten norske jordbær 🙂 

Men i motsetning til jordbær som fort koster en god del, er norske epler både billige og lett å få tak i. Det er sikkert mange som kjenner noen med en hage og et epletre, og gjør du ikke det kan jeg love deg det finnes masse hager der eplene ikke blir høstet, så du kan spørre om å få plukke noen. Og om du ikke har tilgang til å plukket egne epler så selger alle grønnsaksbutikker flere slag av norske epler til en rimelig penge. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ingen unnskyldning med andre ord 🙂

Jeg prøver å spise så mye epler som mulig når det er høst. Eplesyltetøy på brødskiva eller havregrøten, bakte epler i salater og matretter. i tillegg til å knaske på friske epler som de er. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I dag har det vært en ekte høstsøndag, med vind og løv og en ganske sur temperatur. Jeg liker det. Særlig fordi man kan komme hjem å fyre på peisen og lage varm kakao. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi skal spise fårikål hos mamma med hele familien, som jo er et ekte høstmåltid. Og selvom jeg ikke så ofte lager tradisjonell mat synes jeg det er så koselig å spise det, og det passer veldig godt om høsten når vinden uler utafor. 

Siden det skulle være fårikål middag tenkte jeg det var fint med en litt gammeldags husmannsdessert. Bakte epler ble det. Jeg husker retten fra barna i bakkebygrenda, men opprinnelig er det visst en dessert fra 1700 tallet i Frankrike. Godt er det i alle fall. Og superenkelt. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ingredienser: til 5 personer

5 norske epler 

5 teskjeer brunt sukker 

5 teskjeer ekte smør 

1 neve mandler 

1 neve valnøtter 

KanelOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tilberedning: 

Skjær ut kjernen på alle eplene med en kniv. Ikke la det bli hull på undersiden av eplene, bare kutt ned og grav ut hele kjernen blir skrapt ut. Legg i en klatt smør i hvert eple, sammen med kanel, nøtter og brunt sukker. Sett ovnen på 200 grader. Bak eplene i ca 20-30 minutter, til eplene er myke. (Legg aluminiumfolie over som lokk om nøttene begynner å bli brent.) 

Server eplene sammen med vaniljeis, og nyt høstkvelden

7 comments

 1. NAM! 🙂 Takk for at dere deler!

  1. Takk selv! Fint du liker det 🙂

 2. Stemmer for mer epleslang! Viktig å bevare kunsten og begrepet som ikke bare sørger for at man får i seg vitaminrik frukt, men også setter fart på adrenalinomsetningen, garanterer frisk luft og gratis intervalltrening :)!

 3. Super oppskrift som vanlig..skal testes i dag:))
  Takk for at dere inspirer med den flotte bloggen deres!

  1. Takk selv Rikke, og så fint at vi kan inspirere deg! =)

 4. Nyyydelig!
  Så fin blogg dere har! Jeg har kost meg med å lese i gjennom mange oppskrifter. Fine bilder og fine tekster! Ha en fin dag. Hilsen Vibeke

  1. Tusen takk Vibeke.:) Det håper vi å kunne fortsette med! Önsker deg en deilig helg!

Leave a Reply