Søndag og fika

Det er mange ord Sverige har som gjør det svenske språket veldig vakkert. Det er noe poetisk over en del utrykk og ord vi ikke riktig har en vri på her hjemme,, så i blant kan jeg ta meg i å gjerne si noen svenske ord blandet inn i det norske språket.

Fika er et av ordene som gir et veldig “mysigt” bilde av svenskene. Her hjemme sier vi “ta en kaffe” til alt fra kaffe til lunsj til nærmest en øl. Det er liksom betegnelsen på et treff. Å ta en fika betyr helt enkelt kaffe og kake. Gjerne en kanelsnurr, eller en sjokoladebolle. Fika kan man gjøre når som helst på dagen, hvilket også er topp. Fika etter en loppis kl 11, med venner på cafe kl 13, eller med familien på besøk kl 16. Fika rommer alt som betyr hygge, og er et mye bedre ord enn kaffe, spør du meg i alle fall.

Vi har hatt en familiesøndag i den forstand at både min pappa, Filip sin bror og kjæreste på vei gjennom Oslo i bil, og hans lillesøster har tatt turen innom oss på ulike tider for å se på vårt nye hjem. Da er det jo hyggelig å servere en fika, og derfor har jeg bakt kanelkringle.

Jeg er ingen bakermester, men etter at jeg la ut denne oppskriften på veldig gode hveteboller, har jeg fått mer lyst til å bake gjærbakst.

Jeg bruker ofte hvetebolle deigen som grunnoppskrift, og så kan man lage ulike bolle varianter. I dag laget jeg altså kanelkringle. Det ser både fint ut og smaker ekstremt godt. Så kan man ha den stående på bordet og skjære opp skiver etter hvor mange som vi smake. Resten kan enkelt fryses ned!

Ingredienser

1 porsjon grunndeig av boller

Smør

Perlesukker

Kanel

1 egg til pensling

Tilberedning

Etter at bolledeigen var ferdig delte jeg den i tre like store deler som jeg kjevlet ut. Legg tynne skiver av smør bortover hver leiv, og strø over sukker og kanel. Rull sammen hver leiv til en lang og tynn pølse. Så trykker du sammen endene på de tre leivene og fletter de som en vanlig flette. Trykk sammen endene på den andre siden når du har flettet ferdig. Legg kringla på en stekeplate, og la den heve i ca 15 minutter under et kjøkkenhåndkle. Sett ovnen på 200 grader. Rett før du setter inn kringla pensler du med egg og perlesukker. La den steke ca 20 minutter og avkjøl før du serverer.

Leave a Reply