Søndager på godt og vondt

_DSC3417-2

Søndag har jeg alltid hatt et lettere komplekst forhold til. Man skal nyte den fordi det er en ordentlig fridag, men samtidig kan det være en ensom dag. Sånn var det i i alle fall for meg før jeg møtte Filip, først da fant jeg den roen jeg trengte for å ha en ordentlig bra søndag. Den søndagen jeg drømte om å ha. Fordi jeg ikke alltid er verdens beste til å være alene, og søndagen er en dag man egentlig bare skal henge rundt og kose seg – ikke gjøre så veldig mye – ikke måtte ta så mye initiativ. Jeg vet ikke hva det er med søndag som gjør at mange syns den kan være litt tung. For min del handlet det nok mye om at helgen var over og det kunne komme en tomhet. Sånn det er med alt av forventinger, og med markerte dager eller høytider – det blir ofte ikke alt det man hadde håpet på, men som kan være ganske fint allikevel.

Nå nærmer det seg jul, som også er en tid mange har ulike forhold til. Det jeg syns er fint med jul, og førjul, er at man kan “kose til det” så mye man bare vil, og det er deilig. I dag bakte vi en kringlevariant, som jeg gjorde min egen vri på. Da jeg bodde i NY lærte jeg å bruke agavesirup eller maple (lønne) sirup istedenfor sukker, av en god veninne av meg. Jeg liker ikke stevia eller falske sukkererstatninger, men dette er ordentlige produkter – bare mye sunnere enn raffinert sukker. I denne oppskriften har jeg brukt maple sirup. Så denne bollen kan du spise med god samvittighet, mens du ser en julefilm. I mitt tilfelle, “the holiday”.

Avslutningsvis pyntet jeg leiligheten med litt granbar jeg “stjal” fra en avkuttet julegran – og vips så var det førjul! 

_DSC3428

 Oppskrift, til en krans: 

ca 500 gram hvetemel 

1 liten kopp maple sirup

50 gram tørrgjær 

75 gram smør 

litt kardemomme 

3 dl melk 

Fyll: 

50 gram smør

2 msk maple sirup

1 tsk kanel

1 neve oppkuttede mandler 

Glasur:

melis og vann til glasur

Sånn gjør du: 

Smelt smør og melk til det blir 37 grader. Bland sammen gjær, mesteparten av melet,  og kardemomme. Bland inn melk/smør blandingen. Elt deigen og sett til heving i c 45 min. I mellomtiden rører du sammen fyllet. Kjevle deigen ut til et langt rektangel også smører du fyllet utover. Rull deigen sammen fra langsiden, og kutt den i ca 5 cm lange biter. Sett dem på høykant i en kakeform eller rett på en stekeplate i en sirkel med litt mellomrom imellom. Etterhev i 30 minutter, og stek så i ca 20-30 minutter  på 200 grader til bollene er gylne. Ha på melisglasur og server 🙂

 

 

Leave a Reply