Søtpotetfries, ja takk

_DSC1171

Jeg forsøker å huske første gangen jeg spiste det, eller fikk det servert, men jeg kommer ikke helt på det. Det dukket vel bare plutselig opp en dag på en restaurant; søtpotet fries. Siden har jeg vært hooket. Jeg er i utgangspunktet ingen fries person, og er vel den eneste jeg kjenner som aldri craver potetgull. Jeg foretrekker sjokolade. Når French fries først er bra er det absolutt godt, men med søtpotet fries, der fant jeg min type frie. Den litt søte smaken blandet med det salte, et sprø ytre og et mykt innhold. Jeg synes det er helt magisk. For nøyaktig et år siden var jeg på filmfestivalen i Berlin. Jeg reiste sammen med mamma og mens hun var i et møte satt jeg i en nydelig bar/lounge og bestilte meg et glass Sancerre, og søtpotet fries med aioli. Det var en stund jeg faktisk nøt å være alene i en bar. Her hjemme har de det som en alternativ side på visse hamburger restauranter, men ikke på så mange. Det er også en kombo som er verdt å legge fingerne i =)

Vi lager det ofte hjemme, det er hverken vanskelig eller tidkrevende, i tillegg til at det blir (nesten) like godt som når de er fritert. Aioli er et must til mener jeg, så du får oppskrift på det også.

_DSC1132

Du trenger, til 2 pers:

2 store eller 3 små søtpoteter

Semulegryn

Nøytral olje, (olivenolje, rapsolje)

Rosmarin

Hvitløk

1 egg

Dijon sennep

Olivenolje, helst 2 stk en extra virgin og en mer nøytral

_DSC1155

Sånn gjør du:

Skrell potetene og skjær de i ca 2 cm tykke staver (se bilde). Legg stavene i en skål, hell over litt olje og semulegryn, og vend med hendene så de dekkes helt. Legg de ut på et bakepapir, strø over rosmarin, hvitløksfedd og litt salt. Bak i ovnene på 250 grader til fries’en er blitt gyldne. Du kan vende de underveis, så de blir stekt på begge sider.

Mens fries’en steker lager du aioli. Ha plommen av et romtemperert egg i en bolle. Bland i en ts Dijon sennep, og visp sammen med en håndvisp. Så heller du olivenolje litt etter litt, først den nøytrale og så den med mer smak. Du kan eventuellt bare bruke den som er nøytral, om du ikke vil ha så sterk olivenolje smak. Visp effektivt så blandingen tykner, og hell på olje til du har ca 1 kopp med aioli. Bland inn 1 fedd presset hvitløk, og litt salt.

Server fries og aioli sammen, som en snack, eller lag det som tilbehør til en kjøttbit._DSC1196_DSC1213

14 comments

 1. Disse måtte jeg rett hjem for å lage! Helt klart de beste søtpotetfriesene!. Danket ut alle restaurantsøtpotetfriesene jeg har smakt (om det er lov til å si om egen matlaging ;)) Du har forøvrig en blogg i en klasse for seg selv. De bildene! Og tekst som faktisk inspirerer 🙂

  1. Så topp at du lagde de, og at det ble en suksess Marie! Klart det er lov å si om egen matlaging hehe;) Utrolig hyggelig å høre du setter pris på bilder og tekst. Klem fra oss

 2. dette ser kjempegodt ut, tenkte å overraske mannen min med dette i morgen kveld 🙂
  eneste problemet er at vi bor i København, og jeg sliter med å finne semulegryn. Er det noe annet jeg kan bruke?

  1. Hei Christine! Det høres ut som en veldig koselig ide 🙂 Hmm. Griljermel slo meg som et alternativ. Har ikke testet det selv, men det burde funke tenker jeg, om du ikke får tak i semulegryn.

  2. Hei, jeg har testet en annen oppskrift fra en annen blogger som ble veldig bra – med maizena-mel (jeg brukte potetmel da det var det eneste jeg hadde). Oppskriften hennes ligger på fitfocuse.blogg.no
   Nå må jeg teste disse også og se hvilken som er best 😉

 3. Kjempefine bilder, det ser så godt ut alt sammen! Flinke!

 4. Aldri prøvd søtpotet fries, så dette må prøves! Knuser du hvitløksfedd så vidt før du strø/ha over fries’ene?

  Takk for en inspirerende blogg! Utrolig fine bilder!

  1. Jeg legger bare hvitløksfeddene hele blant fries’ene – de blir så gode når de bakes sånn, så du trenger ikke kutte de i mindre biter. Ingenting som er hyggeligere en å høre at bloggen inspirerer! Tusen takk 🙂 Og håper det faller i smak.

 5. Tror en kan bruke polenta istedenfor semulegryn?

  1. Aldri prøvd, men jeg tror det ska gå 🙂

 6. Hei!
  Takk for nydelig oppskrift! Har du noen tips til hva man kan bruke istede for semulegryn? Er sjeldent jeg har det i skapet.
  Veldig fin og inspirerende blogg!
  Hilsen Sigrid

  1. Hei Sigrid, så topp at du likte den 🙂 Jeg foreslo griljermel til en annen som ikke kunne få tak i semulegryn. Selv har jeg ikke prøvd med noe annet, men det kan godt hende det funker fint!

 7. Prøvde denne oppskriften igår og den falt virkelig i smak. Dette skal vi definitivt ha igjen. Jeg byttet ut semulegryn med griljemel og det fungerte helt fint.

Leave a Reply