Spaghetti-gresskar, rett og slett.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Man tror man har sett og smakt det meste. Men så blir man presentert for et stort gult avlangt gresskar ved navnet spaghetti-gresskar. Vi skulle ned til hytta for siste gang denne sensommeren og ville kjøpe med oss litt godsaker fra vår samarbeidspartner Gutta på Haugen. Oster og skinke ble det “som vanlig”, er jo lite som slår det. Noen sellerirøtter som vi grillet til stor suksess, og så dette gule gresskaret. “Dere kan lage det istedenfor pasta”, sa butikksjefen. Ja vel tenkte jeg og var i utgangspunktet litt kritisk til å frakte et 2 kg gresskar ut på øya. Men vi slang det i sekken. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeg kom på en middag jeg hadde med en venninne noen år tilbake, der hun serverte spaghetti laget av grønn squash. Jeg er en ganske stor pasta-elsker og bruker som regel ordentlig durum spaghetti. Men med denne middagen i minne som var utrolig god bestemte vi oss for å lage spaghetti-gresskar, med ovnsbakt, spicy tomatsaus over. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Med hånden på hjerter satt både Filip og jeg i lett vantro da vi spiste denne middagen, for det var så fantastisk godt. Vi lagde såpass stor porsjon at det rakk til to dager og vi nøt hver bit av dette gule spaghetti gresskaret med tomatsaus både dag en og to. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det fine når man bor på en øy er at man blir ennå mer kreativ da man ikke har mulighet å stikke til butikken å kjøpe en ingrediens om man har glemt noe. Jeg hadde planlagt å lage tomatsausen med tomater på boks- men det glemte jeg å kjøpe. Så da fikk det bli tomatsaus av friske tomater, og hei- det ble helt topp. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Til forrett hadde vi litt god skinke og en hvit geitost vi kjøpte på Gutta som var utrolig god, sammen med ristet surdeigsbrød. Perfekt med en sånn snacks forrett før en vegetar middag 🙂 

Ingredienser: for 4 pers. 

1 spaghetti squash 

Klasetomater, vi brukte en kombinasjon av små og litt større tomater som dekker en hel stekeplate i ovnen. 

2 røde chili 

4 – 6 fedd hvitløk 

Olivenolje 

Salt 

Sort pepper

Parmesanost 

Basilikum 

Skinke, en ost og brød som forrett om ønskelig 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tilbereding: 

Sett ovnen på 200 grader. Legg tomater utover en stekeplate dekket med bakepapir. De største tomatene kan du dele i to, de minste lar du være hele. Legg chili hel også på platen, og hvitløksfedd med skallet på. Dryss over litt olivenolje og salt og bak i ovnen i ca 20 minutter, til tomatene har blitt gyldenbrune på toppen. Ta platen ut av ovnen og hell tomatene over i en gryte. Ta av skallet på hvitløken og enden av chilien og ha oppi gryta. Mos hvitløk og chili sammen med tomatene, og ha i noen blader basilikum, litt sort pepper og salt. La sausen småkoke mens du lager i stand resten av middagen. NB, en tomatsaus blir bare bedre jo lenger den småkoker på ovnen. 

Kutt spaghetti gresskaret i to, og fjern kjernen og alle stener. Legg det på en stekeplate med bakepapir under. Dryss over litt salt og olje og bak den i ovnen, 30-40 minutter. Det er nå dere spiser ost og skinke og tar et glass vin 🙂

Ta gresskaret ut av ovnen når det er ferdigbakt og bruk en stor litt skarp skje til å grave ut innholdet. Du vil nå se at innmaten er som små spaghetti når du skraper det ut. Legg spaghetti gresskaret i en stor bolle, og hell den ferdige tomatsausen over. Server med masse nyreven parmesan, litt ekstra olivenolje og frisk basilikum. 

Nå er vårt lange sommereventyr på øya over for denne gang. Etter et (kanskje) siste bad pakker vi bager og sekker og vender snuta hjem til Oslo og Grunerløkka. Blir fint med litt byliv igjen selvom vi kommer til å savne livet her på landet. 

Dette innlegget er skrevet i samarbeid med Gutta på Haugen

2 comments

  1. Bedre sent enn aldri, laget denne i dag og det var helt nydelig – takk for inspo! Perfekt tomatsaus som definitivt skal lages igjen og brukes til andre ting også, tenker det blir tidenes pizzasaus! Og gresskaret – så enkelt og så godt. Takk!

    1. Hei Selma så utrolig koselig å høre! Absolutt aldri for sent med hyggelige tilbakemeldinger 🙂 En god tomatsaus kan redde en hver middag der man ikke vet hva man skal lage, eller en hver stund man vil kose seg, så fint du likte denne! Klem

Leave a Reply