Spaghetti med to sauser

Alle har vi vel sett Lady & Landstrykeren, eller Lady & Luffsen som den heter på svensk. Disneyklassikeren om gatehunden som blir forelsket i overklasse daksen og inviterer henne på middag i bakgården til sin italienske venns restaurant. Det må vel være en av de aller mest kjente scenene i tegnefilmhistorien ; når de tygger på hver sin side av samme spaghetti, ender opp i et kyss- og landstrykeren avslutter med å gi Lady den siste kjøttbollen. Jeg merker jeg begynner å nynne på sangen som spilles i bakgrunnen når jeg tenker på denne scenen.

Filmen om Lady & Landstrykeren er fantastisk. Det samme er spaghetti med tomatsaus og kjøttboller. 

-Som vi har på menyen i dag. Ganske klassisk rett, men med en liten tvist. Vi har nemlig i tillegg til den klassiske tomatsausen laget en saus nummer to, ostesaus med blåmuggost. 

Det var det aller beste jeg visste da jeg var yngre, og også noe pappa fant på. Fikk jeg velge ble det pasta med to sauser til middag. 

Man blander spaghetti med tomat og kjøttbollesausen, og så heller man blåmuggostsausen over til slutt. Det er altså så godt! 

Håper dere vil la dere inspirere, både av denne pastaretten og av en god Disney klassiker, mens vinteren utenfor er på sitt kaldeste. 

Ingredienser 3-4 pers 

400 gram kjøttdeig

2 bokser hermetiske tomater 

4 hvitløksfedd

1/2 løk 

Sort pepper 

Salt

Olivenolje 

Noen blader basilikum

Ca 150 gram gorgonzola 

1 1/2 – 2 dl melk 

1 1/2 SS hvetemel

Parmesanost 

1 pakke spagetti (500 gram)

Tilberedning 

Hakk hvitløksfedd og løk i små små biter. Bland løk og hvitløk inn i kjøttdeigen, sammen med en god klype sort pepper og en klype salt. Bland deigen godt sammen med hendene og rull små kjøttboller. 

For å få riktig smakfulle kjøttboller putter jeg mye krydder i dem før de stekes og kokes. På den måten fordamper det som er sterkt i kokeprosessen, så sausen og kjøttbollene blir rike på smak uten at det blir for sterkt. 

Stek kjøttbollene i en kasserolle et par minutter så de får en stekekant. De behøver ikke å bli gjennomsteke, men det er viktig med en stekekant så de ikke løses opp i sausen. Ha tomatboksene over kjøttbollene. Hell i en klunk olivenolje, 1/2 kopp vann og basilikumblader. La blandingen småkoke i ca en time. 

Når kjøttsausen har et kvarter igjen setter du på pastavannet- med salt oppi og koker pastaen som anvist på pakken. Husk å smake på pastaen når den begynner å bli ferdig, overkokt pasta smaker ikke godt. 

Hell av pastavannet. Jeg pleier alltid å ta i en skje med smør når jeg har helt av vannet, da slipper man at pastaen kleber seg sammen før den blandes med saus. 

Blåmuggostsausen lager du ved å smelte osten i en kasserolle og spe på med melk og mel. La den varmes opp mens du rører rundt med en visp. Sausen skal tykne litt, men den skal ikke være like tykk som en hvit saus. 

Server spagettien med tomatsaus og kjøttboller, blåmuggost saus og fersk revet parmesanost på toppen.

2 comments

  1. Ååå- jeg digger bloggen deres! Både bildene , teksten og oppskriftene! Har latt meg inspirere og laget flere av dem , bl.s eple/daddel syltetøy, pepperkakene… dere er så gode på å hylle hverdagene som jo er det aller viktigste – !
    et spørsmål, hvorfor 52 more years? Hilsen fra meg 52 år gammel, og opptatt av “joie de vivre” 🙂

    1. Så herlig å høre Hildegunn! Helt enig – når alt kommer til alt så er jo hverdagen viktigst. Vi ville ha en blogg med tall, og kort fortalt endte det opp med vår alder til sammen når vi møttes. Derav gitteogfilip 🙂

Leave a Reply