Ny vri på tapenade

I påsken for noen år siden var jeg på Geilo og besøkte en venninne som har hytte der. Jeg var alltid på fjellet i påsken under hele oppveksten, sammen med familien. Vi bodde på et Hotell i Rondane som mormoren min hadde vært på siden hun var liten, så det føltes veldig hjemme. Vi gikk på langrenn og spiste god mat.  Det er så annerledes å gå på ski på fjellet i motsetning til i Nordmarka. Det å gå over vidda med solen i ansiktet og bare se fjell på alle kanter er en mektig opplevelse. I tillegg er det deilig å kombinere trening og uteliv med innekos, som det lett blir på fjellet.

En ettermiddag den påsken på Geilo besøkte vi venner av dem vi var hos. Vi skulle ta et glass vin før middag, og fikk servert litt snacks. Jeg vet ikke om det var sulten etter skituren og den friske fjelluften, eller helt enkelt at det vi fikk servert var fantastisk godt. Antagelig en god kombinasjon, for lite slår apetitten du får etter turer på fjellet. Det vi fikk var en oliven og mandel tapenade, sammen med en spekeskinke vi skar biter av. Den tapenade oppskriften fikk jeg med meg hjem og har laget i flere anledninger, og det er alltid en suksess. Nå får dere den her, sammen med en artisjokk røre jeg lagde en ettermiddag når jeg kom hjem i frustrasjon etter å ha oppdaget hvor dyrt det var i butikk. Konklusjon: mye bedre å lage selv! Både smaksmessig og økonomisk.

De kan serveres sammen slik vi har gjort her, men det er også fint å servere hver for seg, -som snacks før en middag, eller som en del av mange små retter. Helt ideelt om du skal ha gjester.

_DSC8910

Oliventapenade:

1 kopp stenfrie sorte kalamata oliven

1 kopp røstede usaltede mandler (disse lager jeg selv, i ovnen)

1 fedd hvitløk

1 ss stor bit parmesanost

x-tra virgin olivenolje (det er best å tilsette olje, men om du kjøper oliven i olje så bruker du bare den)

Ha alle ingrediensene foruten oljen i en stavmikser og miks til alt er blandet godt sammen, men la det fremdeles være litt chunky biter av mandlene og oliven. Tilsett en klunk olivenolje så det ikke blir tørt, og ha blandingen i en skål. Server sammen med kjeks eller brød.

_DSC8843

Artisjokkrøre:

1 boks hermetiske artisjokker

olivenolje

sitron

salt

basilikum

parmesan ost

baguette

Ha artisjokker, en klunk olivenolje og en klype salt i stavmikser og miks til det er en helt glatt pure. Smak til med sitron, salt og pepper. Smør på tynne baguette skiver og ha en bit parmesanost og basilikum på toppen.

5 comments

  1. Yndligsbloggen!!

  2. Nok en spennende oppskrift! Det er også så flotte bilder på denne bloggen.

    1. Herlig Cecilie, så gøy at du blir inspirert =)

Leave a Reply