Thanksgiving stuffing

I samarbeid med Sunsweet

Jeg flyttet til New York da jeg var 22 år, og fikk ta del i min første voksne Thanksgiving. Riktignok gikk ikke det hele som planlagt da mer eller mindre alle som tilberedte måltidet var ferske “amerikanere”. Kalkunen vi kjøpte var, i kjent USA stil større enn min overkropp, og den ble ferdig rundt midnatt, etter ca 10 timer i ovnen, og da var ingen spesielt sultne lenger etter snacks og drikke en hel kveld, i påvente av hovedretten.

Men etter en litt broket start har jeg hatt flere fine Thanksgiving opplevelser, og liker tradisjonen godt. Man samler nære, kjære – og de som ikke nødvendigvis har sin egen familie rundt seg, til et stort måltid som handler om takknemlighet. Masse mat, ( alt for mye mat…) og koselig samvær. Ofte er man sammen også om å lage maten også, så det blir til en heldags feiring, den siste torsdagen i November.

Her hjemme er ikke Thanksgiving så vanlig å feire ennå. Kanskje endrer det seg, akkurat som alle barn i Norge nå feirer Halloween, i motsetning til da jeg var liten og vi kun hadde julebukk.

Men det er mer snakk om Thanksgiving nå, og her i heimen har vi laget det i flere år, til våre nærmeste.

Det er kalkun, det er stuffing og det er masse deilige sideretter. Hvor stort og omfattende du gjør det er helt opp til deg – man trenger jo ikke gå all American heller med tusen forskjellige paier og en million forretter.

I år laget vi ovnsbakte fargerike gulrøtter med soya og smør, sellerirot og potetstappe, tranebærsyltetøy, rosenkål stekt med bacon, og kalkun med min favoritt stuffing. Den skal du få oppskriften på her. Dette måltidet like perfekt til julemiddag, eller nyttårsmiddag.

Stuffingen som dere her får oppskrift på har vært en tradisjon i min familie i mange år. Vi har nemlig spist kalkun en del julaftener. Jeg har smakt mange ulike stuffinger men dette er absolutt min favoritt. Helt vegansk er den faktisk også – så har du noen gjester som ikke spiser kjøtt kan de i alle fall spise stuffing 🙂

En av hovedingrediensene i stuffingen er svisker. Mange kjenner sikkert til den klassiske rosa boksen med Sunsweet svisker fra butikken, men vet kanskje ikke helt hvordan man skal bruke de. I denne oppskriften er de med på å lage en saftig og smakfull stuffing sammen med andre godsaker som epler, valnøtter, pinjekjerner, bladpersille, hvitløk, brød, olivenolje og salt.

Har du mye stuffing til overs etter kalkun- gildet er et tips å lage små vegetar kjøttboller av stuffing restene.

Ingredienser til stuffing for kalkun 5-6 kilo. 

100-150 gram valnøtter 

50 gram pinjekjerner 

50 gram bladpersille 

1 stort eple 

250 gram Sunsweet svisker -kjøpes på Coop eller Rema 1000

4 fedd hvitløk 

2 dl olivenolje 

En klype salt 

1 klype pepper 

1/2 lys baguette, alternativt ca 2-3 landbrødskiver. (Vi kjøpte en lys og ganske myk baguette fra meny, da kunne jeg også bruke kantene. Om du bruker brød eller baguette med harde kanter bare kutt kantene i små biter så det lett blander seg med resten av ingrediensene)

Tilberedning 

Ha svisker, valnøtter, pinjekjerner, bladpersille uten stilk, hvitløkfedd uten skall og oppkuttede eplebiter uten skall i en bakebolle. Tilsett brødbiter, salt, pepper og olivenolje og bruk en stavmikser til å mikse det hele sammen. NB. Det skal ikke bli en pure uten biter, du skal kun mikse med stavmikseren så alt blir en masse og de store bitene blir små. Det hele skal føles som en slags deig med konsistens.

Når kalkunen er ferdig preppet, dvs tørket av og smurt inn med det du ønsker å smøre den inn med, putter du stuffingen i kalkunen så den blir helt full. Sy deretter igjen åpningen med en god gammaldags sytråd, ha noen dl vann i bunnen av den ildfaste formen og sett kalkunen i ovnen.

Vi stekte kalkunen først i 15 minutter på 280 grader så den fikk en fin stekeskorpe, og deretter skrudde vi ovnen ned til 90 grader, la aluminiumfolie rundt hele kalkunen og lot den stå i ovnen i 6 timer. Det kan være lurt å bruke et termometer men en nøkkelfinger regel er ca 1 time pr kilo kalkun.

Leave a Reply