TINE MatCup

Vi har siden januar i år hatt et samarbeid med TINE, om et prosjekt som heter TINE MatCup. Det handler kort fortalt om at sammensatte lag fra alle videregående skoler i Norge som går VG2 linja “Restaurant og matfag”, kan melde seg på en konkurranse som TINE arrangerer i samarbeid med kokkelandslaget for å fremme fremtidens kokker og vise ungdommer som er interessert i mat hva kokkelinja kan by på, når de skal velge seg inn på videregående. 

Vi kom inn i prosjektet da semifinalen var overstått og det sto igjen fem finalelag, som nå på fredag den 24 februar skal konkurrere mot hverandre i Stavanger, om hvem som kan ta hjem den gjeve tittelen; vinner av TINE MatCup 2017!

I juryen sitter det store kokker og respektere fagfolk innenfor bransjen, så de som vinner og for øvrig alle som er med i finalen har en gyllen sjanse til å bli sett av bransjefolk og få seg en lærlingplass til høsten når de skal ut i praksis på en anerkjent restaurant. 

Vi syntes det var et utrolig kult og spennende prosjekt å skulle være med på. Det er strålende med fokus på de som i dag er unge med et brennende ønske om å lage mat og bli gode innenfor mat, i tillegg til at vi fikk et mye klarer bilde av hva kokkelinja er. Vi fikk reise rundt til alle de fem byene der finalelagene kom fra og snakke med elevene. Turen gikk til Trondheim og Tromsø, til Haugesund, Rauma og Drammen. Det var både lærerikt og gøy å høre en gjeng 17/18 åringer snakke reflektert rundt drømmer, yrkeslivet i restaurant-bransjen og hvorfor de brenner for mat og matlaging. 

Neste uke kommer vi til å legge ut et oppsummeringsinnlegg om finalen, hvem som vant og litt bilder fra de ulike stedene vi har besøkt i forbindelse med Tine matCup. 

Vi fikk også vår egen lille utfordring ved å skulle lage vår vri på forretten og hovedretten som elevene jobber med til finalen. De har fått en råvareliste med noen bestemte retningslinjer – og utifra det skal de prøve seg fram til en vinnende rett. 

Forretten skulle bestå av reinsdyr, rødbete til garnityr og TINE rømme. 

Vi laget en grønnkålsalat marinerte i olivenolje, sitron og avokado. 2 tallerkner med grønnkål, ca 1/2 avokado tilsammen, olje og en skvett sitron. Reinsdyrfileten stekte jeg på høy varme i panne, krydret med salt og pepper, kun et par minutter på hver side. Så skrelte og bakte jeg to små rødbeter med olivenolje og havsalt i ovnen på 200 grader, ca 20 minutter. Etter de tyve minuttene hadde jeg på 3 SS Tine rømme og en neve pinjenøtter over rødbetene, og lot det bake videre i ca 5 minutter.

Når rødbeteblandingen er klar legges den oppå grønnkålsalaten. Legg tynne skiver av reinsdyrfileten oppå salaten, og hell noen dråper balsamicosirup over. Det gir en fin sødme til den syrlige rømmen og de bakte, saltede rødbetene. Topp med en kvast brønnkarse og server med smør og brød. 

Til hovedrett skulle det være sei, Tine kremfløte og tre valgfrie garnityr i tillegg til saus. 

Vi laget noe av det beste jeg vet med gulrøtter, nemlig ovnsbakt med smør og litt honning. Seks små gulrøtter i en ildfast form, 100 gram smør og honning drysset over. Bakes på 200 grader i ca 40 minutter. Sausen du får her kan du bruke sammen med gulrøttene til fisken. Seifileten la jeg i en annen ildfast form, krydret med salt, chili og sitron før jeg helte over en god klunk kremfløte. Seien trengte ikke lang tid i ovnen, 200 grader, cirka 10-15 minutter så var den ferdig. 

Legg seifileten med fløtesaus på tallerken, de smørbakte gulrøttene ved siden av, og litt ristede mandler pluss noen blader rød syre. Rød syre er en bladgrønnsak med en litt sitronaktig, syrlig smak. Veldig god til fiskeretter og salater. 

Så, med en smak av råvarene eleven jobber med gleder vi oss til et par begivenhetsrike dager i Stavanger. Hvis du vil lese mer om TINE Matcup kan du gjøre det her: TINE MatCup

Leave a Reply