Tunapoke!

DSC02558

Mitt første møte med rå fisk var på en sushi restaurant på Frogner. Jeg gikk på dramalinja på Hartvig Nissen skole, og cirka en gang i måneden hadde jeg date med pappa, der vi gikk ut å spiste middag, eller var på kino, eller begge deler. Uansett gjorde vi noe koselig, bare han og jeg. Og der i Frognerveien var det en asiatisk restaurant vi ofte gikk på. Jeg spiste som regel en nudelsuppe, mens pappa kastet seg over sushien. Det er ham jeg har mye å takke for min matglede, og den som har lært meg å spise sterk mat, og “annerledes” mat. Derfor var det ikke så overraskende at det var han som introduserte meg for sushi også. Jeg husker jeg tok en halv bit, tygget og nærmest spyttet den ut igjen. Jeg syntes det var helt forferdelig. Men, som med de få andre tingene jeg ikke likte da jeg var liten, så ville jeg spise det, igjen og igjen, helt til jeg likte det. Fordi jeg var overbevist om at det bare handlet om å venne seg til det. Det hadde jeg helt rett i. Sakte men sikkert gikk jeg fra en halv til en hel bit. Til to biter, (ved siden av den vante nudelsuppa) før jeg til slutt bestilte min egen sushi meny. Og så var jeg frelst. Sushi ble en favoritt, og det er det den dag i dag.

Her hjemme lager vi ikke så ofte sushi, det er mer en take away ting. Men sashimi lager vi iblant, og nå har jeg fått en ny favoritt. Poke. Poke er det Hawaiianska navnet for marinert fisk, og har lenge vært svært populært i Hawaii. Jeg var muligens sent ute, men kom først over det ganske nylig, prøvde å lage det, og syntes det ble utrolig godt. Det vanlige er å bruke tunfisk. Tunfisk er en av våre absolutte favoritt fisk, enten helt rå, eller lettstekt. Det er en luksus, ikke alltid lett å få tak i, og ganske dyrt i forhold til mye annen fisk. Derfor kan du også bruke laks, om du foretrekker det. Det finnes mange varianter av poke, siden basen egentlig bare er marinert tunfisk.

Her får du vår vri!

DSC02575

Du trenger: 

Ca 250 gram fersk tunfisk 

1/2 mango 

2-3 store blad grønnkål 

1 avokado 

Sesamfrø 

Sesamolje 

Soyasaus 

1-2 lime 

Koriander 

Fersk chili 

Ris 

DSC02593

Sånn gjør du: 

Kutt tunfisken i litt kraftige terninger. Bland 1/3 kopp soyasaus, 1/3 del sesamolje og saften av en lime i en bolle. Ha i tunfiskbitene og mariner i 20-30 minutter. Mens tunfisken marinerer kutter du mango, avokado og grønnkål i små terninger og biter. Ha de i en bolle sammen med 1/2 oppkuttet rød chili. Risen koker du etter anvisning på pakken, du kan selv velge om du vil ha brun eller hvit ris. Når tunfisken er klar blander du den sammen med grønnsaksblandingen, og tilsetter 2 – 3 teskjeer sesamfrø, (sorte eller hvite, vi brukte en blanding av begge). Bland alt godt sammen, og server sammen med ris, og litt ekstra lime! 

Leave a Reply