Vår elskede rabarbrapai

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rabarbra, hvorfor snakker man ikke mer om det? Da jeg var liten husker jeg vi kuttet av rabarbra i hagen, skrellet dem og dyppet i en skål med sukker. Syrlig og søtt om hverandre, og skikkelig godt! Men så forsvant rabarbra litt med alderen føler jeg. Foretrekker liksom jordbær og går sjelden på rabarbraslang i hagen. Men nå som Mamma sin hage bugner av rabarbra er det nærmest en skam å ikke bruke den. Mamma lager masse deilig rabarbrasyltetøy, selv laget jeg en rabarbramarmelade her forleden dag. Men det beste av alt å lage med rabarbra, det er pai. Rabarbra er herlig fordi du får den syrlige smaken fra rabarbra selv med sukker, fordi den er så sur i utgangspunktet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dette er en ganske enkel pai å lage, med mindre du har utfordringer som jeg støtte på idag; først helte jeg pepper over hele fyllet da paien var helt klar for ovnen. Jeg tok feil av pepper- og kanel-bøssa. . Så da var det bare å lage nytt fyll..

Siste finish er toppen med deigstrimler. Jeg satte paien ut for at Filip skulle ta et par bilder, og gikk inn på kjøkkenet igjen. Men det var en som rakk ut til paien før han; Bötte hadde hoppet opp på hagebordet og fått seg et festmåltid. Så da var det bare å lage ny pai. Men som sagt, i utgangspunktet ikke vanskelig eller tidkrevende overhodet å lage en rabarbrapai 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Du trenger:
1 1/2 kopp mel
1 1/2 kopp brunt sukker
125 gram kaldt smør
1 kopp mandelflak
1 kopp hakkede valnøtter
4 store rabarbra stilker
2-3 ss vann
1 ss kanel

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sånn gjør du:

Begynn med deigen. Bland mel, salt og 1 kopp sukker i en bolle. Kutt smører i terninger og bland det godt sammen med det tørre. Tilsett vann, og kna til du har en fast deig. La den hvile under plast i kjøleskapet i ca 30 minutter. Mens deigen hviler tilbereder du fyllet. Skrell, og kutt rabarbrastilkene i små biter. Bland rabarbrabitene med 1 kopp sukker, mandler, valnøtter og kanel. Sett ovnen på 200 grader. Når deigen er ferdig klemmer du den ut i en paiform. Spar en liten bit til toppen. Ha fyllet i formen og lag strimler av den siste resten av deig som du legger over fyllet. Stek paien i 30 minutter. Ta ut, avkjøl og server. Gjerne sammen med vanilje is:) 

Tips; lag rabarbrasyltetøy av noen ekstra stilker ved å koke rabarbra, sukker og litt vann. Når paien er ferdig legger du noen teskjeer syltetøy over paien, det blir veldig godt og saftig. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Håper det smaker!

3 comments

  1. Hei!

    Hvor mang dl. tilsvarer en kopp i dine oppskrifter?

    🙂

Leave a Reply