Vårens deiligste risotto

Det er tid for asparges. Du ser dem i alle butikker, fra billigbutikken på hjørnet til delikatesse butikken i nærområdet. Alle har asparges tilgjengelig- store og tykke eller lange og smale. Grønne og hvite. Våren er den offisielle asparges tiden, og ingenting er bedre enn det! For asparges smaker fantastisk, og det er en fantastisk grønnsak full av næringsstoffer. Den kan også tillages på så mange ulike måter at det er vanskelig å bli lei. På grillen smaker den suverent, i salater passer den ypperlig, og så kan du la den være hovedingrediens i vårens deiligste risotto, som vi har latt den være her. 

Ingredienser til 4 pers 

1 gul løk 

5 fedd hvitløk 

Olivenolje

2 kopper ris (ca 4 – 5 dl) 

Vann 

1 kopp hvitvin 

1 kopp kraft 

1/2 kopp fløte 

Salt

Pepper

1 1/2 bunt asparges 

1 SS smør 

1 kopp revet parmesanost 

1 kopp opphakket frisk bladpersille 

Mascarponeost 

Ekstra ost til servering 

Tilberedning 

Kutt i små biter og ha løk og hvitløk med en god klunk olivenolje, i en dyp panne eller gryte. La dette surre på svak varme et par minutter før du har oppi risen. Stek risen videre sammen med løk og hvitløk noen minutter til. Ha så oppi et par kopper med vann, og la risen koke langsomt inn i vannet. Når vannet begynner å forsvinne har du oppi kraft, hvitvin, og litt mer vann. Fortsett å spe på med veske litt etter litt mens risen koker og du rører rundt, helt til all risen er gjennomkokt – inn i vesken. Dette tar en stund, i alle fall ca en time. Ha oppi litt salt og sort pepper underveis også. 

Du trenger ikke å stå fast over grytene, bare pass på at du rører i ny og ne slik at risen ikke svir seg- og at du fyller på med veske når risen har absorbert vesken. 

Asparges kuttes i små biter, men spar 4 hele til garnityr. Kok asparges noen minutter i litt saltet vann. (Dette vannet som er igjen når asparges er gjennomkokt kan du også bruke i risottoen- det gir en god smak.) 

De fire hele asparges koker du først og steker deretter lett med litt smør i en panne. 

Mot slutten av koketiden har du oppi fløten, aspargesbiter, raspet parmesan og oppkuttet bladpersille. Smak til med salt og pepper. 

Server risottoen med en klatt mascarpone på hver porsjon, en hel asparges, litt ekstra frisk bladpersille og ekstra parmesanost.

Leave a Reply