Verdens beste (og enkleste) tomatsaus

Jo, nå skal dere høre. Det er helt sikkert fler enn oss, som kaster seg over de tilfeldige tomattilbudene man imellom kommer over i butikken. Jeg tenker da mest på når man kommer inn i matbutikken og ser det er tilbud på de beste tomatene norske butikker kan oppdrive. Klasetomater, for eksempel.

Da kjøper i alle fall vi masse, uansett om det trengs eller ikke. Det er aldri feil å ha gode tomater i huset.

Men, jeg kan merke at vi spiser mindre tomater om vinteren enn om sommeren. Kanskje ikke så rart. Salatene vi lager om vinteren er «lunere», med grønnkål og rotfrukter, for eksempel. Når gradestokken er langt nede på minus siden er det bare ikke kalde tomatsalater man lengter etter.

Så. Denne sausen kom jeg på en vakker dag da en haug klasetomater lå på kjøkkenbenken med et intenst bruksbehov.

Jeg fylte rett og slett en ildfast form med så mange tomater vi hadde, og som formen rommet. En hel chili og ca 5-6 hvitløksfedd gikk oppi formen også, sammen med en klunk olivenolje og litt havsalt drysset over.

Inn i ovnen på 200 grader og så står de der i ca en time. Da er tomatene helt myke og nærmest sauset sammen med både olje og salt.

Så, man tar ut formen, kutter opp chili og tar vekk eventuelle kvister fra de små tomatene, før du blander alt sammen med nykokt pasta. Her kan du bruke både spaghetti, linguine eller penne.

Dette blir altså SÅ godt. Server med frisk basilikum, masse parmesan og en dæsj x-tra virgin olivenolje.

Så spiser vi varm og spicy pasta mens vi venter på varmere tider 🙂

Leave a Reply