Vinterens beste suppe

DSC01637

Pappa har vært en stor inspirasjon for meg når det gjelder matlaging. Han laget alltid middag hjemme hos oss da jeg var liten, og det ble ofte til at jeg sto på en krakk og så på ham mens han laget maten. Jeg fikk smake, og være Pappas hjelper. Det var svært stas for en liten jente. Det var liksom Pappa og meg der i kjøkkenet, som en liten klubb, så når vi spiste ville jeg også ha det samme som Pappa. Det resulterte i at vi alltid hadde 2 krydderbokser på middagsbordet; kayennepepper, som Pappa strødde over de fleste retter, og paprika, et mye mildere krydder, men som var helt likt i fargen. Det strødde jeg på alt Pappa hadde kayennepepper på. Jeg husker jeg ikke syntes det smakte så mye, men det gjorde ingenting. Det viktige var å gjøre som Pappa.

I dag lager vel jeg nesten mer mat en Pappa, men jeg er fremdeles like glad i hans mat. Det har bare noe eget over seg. På 1ste juledag var Filip og jeg hos ham på en liten familielunsj. Da serverte Pappa en helt himmelsk god suppe. Laget på sellerirot. Han hadde igjen fått den servert nyttårsaften året før på en fest. Alle skrapte suppebollen, og jeg fikk oppskriften. Jeg liker sånt; når matretter går videre fra person til person. Så gjør man kanskje en egen tvist, legger til en ingrediens eller smaker til med et annet krydder, om man ønsker det. Vi dro videre hjem til Sverige i romjula, og der laget vi suppa først til hele hans familie, og så serverte vi den som en av mange retter på nyttårsaften til en gjeng gutter. Alle var begeistret over smaken, så dette er virkelig blitt en vandrings suppe, med stor suksess.

Jeg håper dere også syns den smaker deilig. Den er helt topp å servere som en fullstendig middag, eller du kan lage små porsjoner og ha den som en forrett.

DSC01548

Du trenger:

Sellerirot

Gulrot

Potet

Eple

Gul løk

Hvitløksfedd

Purreløk

Buljong/Kraft

Laurbærblad

Pepper

Salt 

Fløte

Parmesan

Bladpersille

Salsiccia, spekepølse eller annen kraftig pølse

DSC01581

Sånn gjør du: 

Smør og olivenolje,  i tykkbunnet gryte på middels svak varme. Skrelle en halv sellerirot (ca. 500 g) og skjære i store grove biter. Det samme med en potet, en gulrot, et stort epler, en halv gul løk. Et par-tre hvitløksfedd, og det den hvite delen av en purreløk. La det surre 10-20 minutter til alt er litt mykt og gyldent. Hell over kraft, ca 4-5 dl (Jeg brukte hjemmelaget kyllingkraft, men varmt vann + grønnsaksbuljongterning eller oksebuljong går helt fint). Hvor mye kraft du tar i avhenger av hvor tykk du vil ha suppen. La det koke til det er helt mørt, med salt, pepper, og et par laurbærblad. Stavmikses til så glatt puré som man ønsker (eller blender eller foodprocessor). Smak til med fløte for rundhet og evt. mer salt og pepper. Til garnityr steker du pølse i biter i stekepanne og rasper parmesanost. Server suppen med ost, pølse, og frisk bladpersille. Godt brød ved siden av.

DSC01681

6 comments

 1. ÅHH.. Ser helt nydelig ut!! Hvor mye vann/kraft skal man ha:)?

  1. Hei Charlie! Ca 4-5 dl kraft, litt avhengig av hvor tykk du vil ha suppa. Jeg liker at den er ganske pure aktig 🙂 Det står i innlegget nå også. Håper det blir godt!

 2. Kjempe god suppe!! ?
  PS: du har glemt å skrive inn potet under “du trenger”?

 3. Hei.

  Stemmer det med 500gr sellerirot? Eller skal det kanskje være 50gr? .. 🙂

  1. Det stemmer det med 500 gram. Er jo hovedingrediensen i suppa 🙂

Leave a Reply