Vongole og hjerteskjell

DSC09844

Jeg har lett for å tenke at sjømat hører til sommeren. Enkelt og greit fordi reker, loff og hvitvin ER sommer. Men, det er noe deilig og befriende å spise sjømat når det ikke er helt sommer ennå og. Sjømat kjøper jeg helst i en fiskebutikk. Jeg liker å kunne snakke med de som jobber der, høre om produktene vi skal kjøpe, kanskje få noen tips og triks, og rett og slett vite akkurat hva det er jeg har med meg hjem.

Da vi var hos fiskemannen og handlet lå det to typer skjell i disken. Vongole og hjerteskjell. De ser helt like ut i formen, hjerteskjellene er bare hvitere mens vongole skjellene er mer blå-grå. De smaker også helt likt, forskjellen er kun at hjerteskjell er noe du kan fange her i nord, mens vongole finner man lenger sør, ble vi fortalt da vi spurte. Så vi endte opp med å kjøpe halvparten av hver, men du kan bruke det du får tak i.

Så i går, etter en deilig tur rundt i et solfylt Oslo som skrek vår og påske, laget vi en smakfull og enkel rett som vi kommer til å lage igjen mange ganger. Jeg klarer ikke helt å sette ord på hvor deilig jeg syns det er at det er blitt vår i lufta. Det er som om hodet klarner og lykke endorfinene bobler opp. Bare å kunne ta opp vinduer eller döra til balkongen uten å bli kald. Denne skjell retten passer veldig godt inn i vårboblen.

DSC09817

Du trenger: (til 2 pers) 

200 gram hjerteskjell eller vongole, vi hadde 100gram av hver

Fennikel 

Sitron

Hvitvin

Frisk bladpersille 

Løk 

Hvitløk

Salt 

Pepper 

Olivenolje 

Brød

Valgfritt: spaghetti

DSC09917

Sånn gjør du: 

Skyll skjellene godt i saltet vann. Saltet hjelper så sanden lettere kommer ut av skjellene. I en tykkbunnet gryte eller dyp panne steker du 1/2 løk og 4 hvitløksfedd i litt olje. Kutt opp 1 fennikel i skiver og ha oppi og stek videre i ca 1 minutt. Tilsett skjell, salt, pepper og en neve bladpersille og  2-3 dl hvitvin. La skjellene dampe til de har åpnet seg. Smak til med mer bladpersille og litt sitron. Om du ønsker kan du koke spaghetti og ha oppi, det gjorde vi selvom vi først hadde tenkt til å bare ha brød, og det er jeg glad for. Spaghetti vongole er jo en kjent pastarett. Men du kan også bare servere med godt toastet brød til. Vil du ha ennå en ekstra piff server med en klatt gorgonzola. Det smaker himmelsk.

DSC09836

 

Leave a Reply