Yndlingspai med norske epler

Noe av det aller beste jeg vet med høsten er epler. Norske epler. Jeg er så glad i det at jeg skulle gitt mye for å holde perioden med mangfoldet av de deilige norske eplene i butikk noe lenger enn de er å få tak i. Jeg har en slags plan om å lagre en kasse med epler i kjelleren så de holder en stund utover – skal i alle fall teste. Og ellers gjør jeg det jeg gjør hvert år, spiser så mange epler jeg klarer uten å få vondt i magen.

Det bugner av norske epler i butikkene – og i vårt kjøleskap er det en egen liten skuff viet til epler akkurat nå, det er nesten sånn at jeg blir så glad av å se norske epler i butikken at jeg kjøper med noen hjem hver dag, selv om det strengt tatt ikke er nødvendig.

Vi lager juice med epler, vi lager syltetøy med epler, vi spiser grøt med epler, vi har epler i salater, og vi spiser eplene akkurat som de er. Vi må med andre ord få meg et eget epletre, en vakker dag.

Og så er det eplepai. Deilige sprø og saftig eplepai. Den mest klassiske paien kanskje? I alle fall den mest nærliggende å lage akkurat nå, så godt og så enkelt, som man pleier å si. Kjøp de eplene du kommer over, bare pass på at de er norske, for de smaker jo best 🙂 Jeg tok utgangspunkt i min egen grunnoppskrift, på Pæreterte – den er fantastisk god. Jeg bare byttet ut pærene med epler, og så sløyfet jeg egget i oppskriften.

I morgen reiser vi til hytta for å ha en uke der med jobb og turer og kos foran peisen med vårt nye familiemedlem, for har man muligheten til å se havet og ha naturen litt nært innpå i disse høst tidene så er man heldig og får benytte seg av det – enten det er en helg eller en tur i skogen, eller en uke borte.

Ingredienser

2 1/2 dl hvetemel 

1 dl rørsukker

1 teskje vaniljesukker 

1 SS vann

150 gram smør 

3-4 epler

rørsukker til å strø over 

Tilberedning

Bland hvetemel, rørsukker og vaniljesukker i en bolle. Kutt smører i terninger og kna det inn i deigen. Tilsett vann og bland alt sammen til en fin deig. Jeg bruker hendene til dette. Om deigen er for klissete tilsetter du litt mer mel. 

La deigen hvile i kjøleskapet i ca en time, innpakket i plast. 

Sett ovnen på 200 grader. Trykk paideigen ut til kantene i paiformen med fingrene. Bruk en gaffel og lag små hull i bunnen av deigen. 

Skrell eplene, del dem i to og skjær deretter tynne skiver. Legg epleskivene bortover i formen, så de såvidt ligger oppå hverandre. Dryss noen klyper rørsukker over epleskivene, før du setter paien i ovnen. 

Stekes midt i ovnen i ca tyve minutter.

 

 

Leave a Reply