Delicatessen i vårt hjerte

Nederst på Grunerløkka i Oslo by, i en liten tverrgata, rett ved brua over Akerselva som markerer løkkas slutt, ligger Delicatessen tapasbar.

Rodrigo Belda som driver både Aymara og Publiko er en av eierne bak denne tapas perlen. Vi tar runden på hans tre restauranter og dette er stopp nummer to. 

Dette er også vårt stamsted, vår go to restaurant om vi vil ha et godt glass vin og byens beste tapas. Og for vår del Oslos nummer en restaurant. 

Her har jeg frekventert i alle årene jeg har bodd på Grunerløkka. Det er stedet jeg møter venner for et par småretter og en flaske vin – før vi skal videre på konsert. Det er stedet jeg flere år har valgt å feire bursdagen min. Det er stedet Filip og jeg møttes på vår andre date og tok en øl. Og det er fremdeles stedet vi helst går til når vi skal ta en kveld å spise ute i lokalmiljøet. 

Utafor er det to benker som om sommeren er overfylt av glade mennesker som drikker vin og nyter sola, helt til den går ned på denne stripa. 

Inne er det en lun følelse med tregulv, trebord og trestoler. Koselig og stilig på samme tid. Du kan ikke forhåndsbestille bord på Delicatessen- men det er noe av sjarmen. De har en stor bar med stoler som om kveldene er fylt opp av folk som enten venter på bord eller foretrekker å sitte i baren å spise. 

Personalet på Delicatessen er verdens søteste – det har de alltid vært så lenge jeg kan huske. Det er dermed lett å føle seg hjemme i det lille lokalet. 

Men hva er det som gjør denne tapasen så vanvittig god? Som gjør at man alltid vil tilbake. Jeg tror det er det at den aldri skuffer. Man blir heller overrasket gang på gang over hvor ekstremt smakfullt det er. 

De har noen faste retter som alltid er på menyen. Som du tenker du kanskje kan lage hjemme og, men så har de en touch som gjør at det aldri blir like godt hjemme og du dermed lengter tilbake til Delicatessen sin manchego, grønne, sprø aspargesbønner, serranoskinke, chorizopølse, og landbrødet med aioli. Disse fem bestiller vi hver eneste gang, og det er vi nok ikke alene om 🙂 

Men, som kjøkkensjef Matthew fortalte oss, så finnes det mange andre retter på Delicatessen sin meny som bør utforskes. De har alltid to eller tre dagens retter, som er nøye utvalgt av kjøkkenteamet. Grillet blekksprut med katalansk bønneragu, lamme coulette med falaffel, og førjulsretten som består av pinnekjøtt og svineknoke med spicy rødkål. Helt nydelige alle tre. 

Matthew, med sin bakgrunn på topprestauranter i Oslo har tatt med sitt touch inn på Delikatessen; han har latt signaturrettene få stå som de er (hvorfor endre noe som funker)…, men samtidig bidratt til at andre retter har blitt oppgradert til lekre smaksbomber i øverste klasse. 

Bikini- toasten må for eksempel nevnes. 4 små trekant toast fyllt med trøffel, buffalo mozzarella og Chorizo syltetøy er så latterlig god – den smelter på tunga og man knives nærmest om den siste biten. 

Den lyserøde rødbetesalaten med røkt Nyr toppet med mynte, valnøtter og granateple er frisk og smakfull. Den passer veldig bra sammen med de ulike kjøtt rettene de har på menyen. Og ikke minst minihamburgeren, tre -fire biter med juicy kjøtt og brød, akkurat nok til å få lyst på en til. 

Jeg drakk Delikatessen sin egne Cava gjennom måltidet. Den har de hatt i alle år og er en perfekt cava til tapasen. Filip fikk prøve seg på en rødvin fra 2004; Mencia paixar fra Spania. Den var rik og intens på smak og fantastisk god. Vil du ha hvitvin anbefales deres Albariño. Den drikker jeg alltid om sommeren.

Delicatessen er en restaurant du ikke har behov for å gå fra. Tapas er sosialt å spise – fordi man deler på alle smårettene. De serveres i keramikkskåler på en trefjøl, og man føler på en måte at man sitter hjemme i sitt eget kjøkken og bare kan snackse i time etter time, omringet av en deilig atmosfære. 

Sjokoladefondanten på dessertmenyen er som verdens beste sjokoladefondant skal være, med sjokoladesaus som renner ut når du tar en bit av kaka. 

Delikatessen har siden de åpna dørene på Grunerløkka i 1999 fått to andre filialer – en på Aker brygge og en i Vibes gate ved Majorstua. Så du kan velge den location som passer deg best i forhold til hvor du befinner deg. Uansett vil du få en bra opplevelse!  

Måltidet vi spiste var sponset av Delikatessen 

Leave a Reply