Helstekt kylling i jerngryte

I samarbeid med Fiskars Norden

Det er noe magisk med mat som lages i gryter over tid. Du putter oppi masse deilige ingredienser, setter ovn eller plate på – og vips (nesten vips i alle fall) et par timer etter har du en ferdig rett på bordet som smaker mer enn det aller meste. 

Vi er midt i sesongen der supper, gryter og “comfort food” som det så fint heter er høyst ettertraktet. Vi er også midt i den herlige forkjølelsessesongen, der influensa og alt annet digg ligger å lurer bak hjørnet, konstant. Jeg som mamma tenker konstant på hva jeg kan gjøre for å forebygge sykdom… Visse ting er ut av mine hender, men jeg kan i alle fall lage mat med ingredienser jeg vet er bra for både små og store kropper.

Jeg har vokst opp i en hvitløksfamilie. Hjemme hos oss var det aldri snakk om hvitløksånde. For vi spiste hvitløk hver eneste dag, og den typen snakk var bare tull. Hvitløk er en vidundermedisin, som jeg faktisk skrev særemne om på skolen (valgfritt særemne) da jeg var 12 år gammel. Jeg kommer alltid til å stå fast ved at hvitløk er noe man ideelt sett burde putte i kroppen hver eneste dag.

I dag har vi laget en kylling gryte, hel kylling bakt i ovnen i en jerngryte. Kall det gjerne franskinspirert. Og så må jeg si noen ord om jerngryta. Den er nemlig fra Fiskars serie Fiskars Norden, som tar utgangspunkt i Fiskars lange historie med håndverk forankret i den nordiske jorden. Jerngryta, så vel som de andre Norden produktene er behandlet med den nye unike og innovative behandlingen Thermium™ som gjør produktene både holdbare og brukervennlige i tillegg til at de har et non-stick belegg som fungerer også på svært høy varme.

Gryta koselig og fin ut, så du kan sette den rett på bordet og invitere familien på helstekt kylling 🙂 

Ingredienser

1 hel kylling, ca 2.5 kg

1 gul løk

5 store hvitløksfedd

Olivenolje

1 ss smør

1 teskje salt

1 teskje brunt sukker

Pepper

1/2 sitron

1/2 kopp vann

2-3 stilker stangselleri

ca 15 cherrytomater

Sorte kalamataoliven, ca 20 stykker

Rosmarinkvister

Laurbærblad

Tilberedning

Sett ovnen på 200 grader. Skrell og kutt løk og hvitløk i grove biter. Ha de oppi jerngryta, hell over en god klunk olivenolje og stek løk og hvitløk på svak varme til det er gyllent. Ha oppi smør, salt, pepper og sukker, sammen med stangselleri, oliven, tomater og krydder og vann.

Skjør sitron i skiver og putt inni kyllingen. Dryss salt og pepper på toppen av kyllingen før du legger den oppi gryta.

Sett gryta inn i stekeovnen, med lokk på i ca 1 time. Ta da av lokket, og la gryta koke i 20-25 minutter uten lokk, sånn at kyllingen får en gyllen overflate.

Sett kyllinggryta rett på bordet, og server med fransk landbrød, smør og et glass av din favorittvin.

2 comments

  1. Veldig deilig kyllingrett, har blitt en favoritt her i huset, spesielt som søndagsmiddag ❤️

    1. Det blir vi glada för att höra 🙂 Ha en fin dag!!

Leave a Reply