Høst på hytta og eplegalette

Det er vanskelig ikke å fokusere på epler når høsten er her. Epler er for mange en så stor del av høsten, og eplene vi får fra norske epletrær er helt unike. I et par måneder bugner det av epler på trær, i hager og butikker, og vi kan bokstavelig talt fråtse, for en billig penge. Men like fort som de kom er de borte, og man må bare utnytte tiden de er her for resten av året er det ingen epler til sammenligning å få tak i.

Denne helgen har vi vært på hytta, det deiligste stedet på jord i følge oss selv. Og høsten er den aller fineste tiden der, (og mange andre steder).

De iskalde, klare morgenene med havet som ligger så stille og disen over gress og trær. Fargene, luktene og om kvelden peiskos inne. Skulle gjerne blitt der en uke.

Det kunne vi ikke, så vi tok med oss litt av den deilige stemningen hjem og bestemte oss for å lage eplegalette med de siste eplene fra mamma sin hage til kvelds.

Galette betyr flat, rund kake, og er i utgangspunktet fransk. Og det beste med kaken i tillegg til at det er sykt godt, er at den er ganske lett å lage. Med en tertedeig og ferske epler er du nesten i mål, og du behøver ingen kakeform.

Vi har aldri laget galette før, men det var veldig gøy å prøve seg og smaksteamet med Louis i spissen var enige om at den var absolutt godkjent. Vi laget karamelliserte valnøtter til og det ble helt topp.

Ingredienser

2 mellomstore norske epler 

3 dl økologisk steinmalt hvetemel 

1 ss rørsukker + rørsukker til topping 

En klype salt 

100 gram kaldt smør + 50 gram smør til smelting 

1 egg 

2 never mandler 

2 ss lønnesirup 

Tilberedning 

Først lager du deigen. Bland mel, sukker og salt i en bolle. Kna inn smøret med fingrene til det er helt jevnt blandet ut i deigen. Knekk et egg i en skål, visp det sammen med en gaffel og ha det oppi deigen. Vend alt sammen og bruk hendene til du får en fast og fin deig. Legg deigen i en liten plastpose (brødpose og la den hvile kjøleskapet i en time.

Når deigen har ligget kjevler du den forsiktig ut på et bakepapir dekket med mel, oppå kjøkkenbenken. Pass på at deigen ikke sprekker, gjør den det er det bare å bruke fingrene til å “lime”den sammen igjen. Kjevle kaken til en stor, flat rund kake; det gjør ingenting at den ikke er helt symmetrisk. 

Skjær eplene i tynne skiver. Det er ikke sikkert du bruker opp begge eplene, det kommer litt an på hvor store de er. Men det du gjør er å legge de tynne epleskivene i sirkler fra midten av kaken og utover. Pass bare på at du har en god bit med deig rundt hele kanten av kaken som ikke der dekket med epler. 

Når eplene ligger tett i tett på kaken bretter du kanten av kaken innover deigen og mot eplene. 

Smelt smør i kjelen og la det bli litt brunt, men pass godt på at det ikke svir seg. Hell smøret over eplene og dryss til slutt rørsukker over smøret. Hvis du vil kan du pensle kanten av kaken med egg men det er ikke nødvendig. 

Stek kaken på 180 grader midt i ovnen i ca 30 minutter. Du må holde litt øye med den da alle ovner er forskjellig – så pass bare på at den blir ordentlig stekt men ikke svidd. 

Mens kaken steker lager du de karamelliserte valnøttene. varmer du lønnesirup i en gryte og har oppi valnøtter. Rør rundt og pass på at det ikke svir seg. La nøttene steke i sirupen i ca 5 minutter, de er ferdige når du ser at sirupen begynner å bli stiv og nøttene har fått en gyllen farge og er sprø. 

Ta kaken ut av ovnen, ha over de karamelliserte valnøttene og server med vaniljeis. 

 

Leave a Reply