Kveldskos

Av alle reiser jeg har gjort, både store og små gjennom årenes løp er det noen konkrete minner og hendelser som har festet seg ekstra godt. Ikke nødvendigvis de største opplevelsene, det kan også være helt små øyeblikk som har gjort et sterkt inntrykk.

Sånn er det også med mat. Det er ikke alltid et besøk på en 5 stjerners restaurant du husker best, det kan være en kveld på en liten pizzasjappe i Tromsø fordi kvelden ga deg en helt spesiell følelse eller fordi pizzaen bare var sinnsykt god- i en setting der du egentlig ikke hadde noen forventinger.

Disse øyeblikkene er ofte med meg når jeg lager mat hjemme- de inspirerer meg, gang på gang på gang. 

Min kjærlighet til grønnkål (kale) kommer fra en haug av restaurant og cafebesøk i USA. Gjennom årene jeg bodde og var der fikk jeg servert kale i uendelig mange kombinasjoner. Et bakeri laget kalesalat med grapefrukt og avokado, en burgerbar serverte kale med cæsardressing, og mitt favoritt brunsj, lunsj og middag sted hadde kale med ansjosdressing på menyen.

I kveld ville jeg ha litt av den stemningen fra denne restauranten i Brooklyn inn i Lindern hageby så vi laget kalesalat med ansjosdressing, sammen med gode oster og skinke fra henholdsvis Kolibri kolonial på Damplass og Gutta på haugen. Surdeigsbrød fra Åpent bakeri, bifftomater fra Sagene torg. Så hadde vi en deilig rødvin til.

Viña Bujanda Rioja Tempranillo, ung, saftig og umiddelbar! Rett og slett for alle oss som iblant bara ønsker noe veldig godt til en rimelig pris. Fra og med September er vinen å finne på alle de største polene i Norge.

(Bor du ikke i Oslo så finner du dine steder der du kan handle lignende på) 

Ansjosdressing høres kanskje spesielt ut men det er sinnsykt godt- og ansjosen blir bare en ingrediens i dressingen som gir en ekstra smak. Man kan lage en kremet ansjosdressing med majones og rømme men dette er en oljebasert ansjosdressing. 

Ingredienser, ansjosdressing 

4-6 ansjosfileter 

3 ss sitronsaft 

2 fedd presset hvitløk

1 kopp revet parmesanost 

1 kopp olivenolje 

Salt 

Pepper

Tilberedning

Bland alle ingrediensene til dressingen i en bolle. Bruk en gaffel til å mose ansjosen så den blir i så små biter som mulig (den smuldrer lett opp). Hell dressingen over grønnkålen som er skylt kuttet i små biter og. Denne oppskriften er til salat for 2 personer, med ca 2-300 gram grønnkål.

Om du som oss skal ha ost og skinke til vil vi anbefale en myk og en hard ost, for eksempel en ricotta og en Gruyere, men her kan bare fantasien sette stopp for hva du har ved siden av. En pastarett er også helt nydelig sammen med denne salaten.

1 comment

Leave a Reply