Lam i pita til påsken

Da var påskeferien offisielt i gang og her på Lindern føles det nesten som vi er alene i verden. Men bare nesten. Vi “feirer” altså påsken i byen i år, og selvom det er litt slitsomt å gå inn på sosiale medier der det enten er fjell eller hav som gjelder – så er det ikke så værst her heller, med sola som skinner hver dag, turer dit man vil, og masse god mat.

Mange spiser lammestek på påskeaften. Lam er nydelig, og kan lages i uendelig mange varianter. Vi fikk lyst til å lage en helt ny vri på lam, nemlig lammekebab, laget med det deiligste lammekjøttet vi har fått av mamma, som selv har fått det av en lokal bonde. Altså, et svært godt lammekjøtt.

Det er jeg er opptatt av – at kjøttet har høy kvalitet, og så kan man gjerne ha enkle, smakfulle ting ved siden av. Denne retten fungerer alle dagene i påsken, den kan også lages dagen etter påskeaften med rester av lammesteken dere har hatt – da varmer du bare opp lammekjøttet i en panne med litt olje 🙂

Vinen vi har denne uken er en nydelig boksvin vi anbefaler på det varmeste neste gang du skal på hytta, eller vil ha en boks i heimen. Barbera fra Piemonte (Tenuta Carretta)heter den, og passer til alt, hehe. Den er middels dyp, med preg av røde bær og urter. Veldig all around!

Libabrød (kjøpes på små grønnsaksbutikker)

Lammekjøtt 

Liten lammestek, ca 300 gram ( alternativt annet mørt lammekjøtt) 

3 hvitløksfedd 

1 klype salt

1 teskje paprikakrydder

1 teskje kayennepepper

2 dl olivenolje 

En bunt frisk bladpersille 

1 teskje lønnesirup

Salsa-salat:

8 -10 cherrytomater

1/3 agurk

1 avokado 

100 gram fetaost 

1 ss eplecider vinaigrette 

3 ss extra virgin olivenolje 

1 liten rødløk 

1 lite hode hjertesalat 

Dressing;

4 ss tyrkisk yoghurt 

2 ss creme fraiche

Salt 

Pepper 

1 teskje sitronsaft 

En klunk olivenolje 

Tilberedning

Begynn med marinaden til kjøttet. Kutt hvitløken og bladpersille i små små biter, og ha det i en stor skål/bolle, sammen med olivenolje og resten av krydderet. Bland alt godt sammen, og legg lammet oppi marinaden. Det er viktig at marinaden dekker hele kjøttet. La lammet marinere i minst en time, gjerne lenger.

Sett ovnen på 180 grader. Når kjøttet er ferdig marinert har du litt olje i en dyp panne, lar den varmes opp før du steker kjøttet godt, ca fem minutter på hver side. (Ha marinaden sammen med kjøttet mens det steker, men la den ligge igjen i pannen når du tar ut kjøttet)

Legg så kjøttet i en ildfast form og la det steke videre i ovnen i ca 20-25 minutter. Det skal være rosa i midten uten at det er rått. 

Mens kjøttet steker lager du salat og dressing. Hakk tomat, agurk, avokado og rødløk i grove biter. Bland i en bolle sammen med eddik, olje, og biter av fetasost. Bland alle ingrediensene til dressingen i en skål.

Når kjøttet er ferdig skjærer du det i passe store biter, (tenk størrelse til en slags kebab) og ha det tilbake i pannen med den stekte marinaden. 

Varm libabrødet noen minutter i ovnen, før du legger i fyll, ruller det sammen og setter tennene i 🙂 

Ps, server gjerne med litt frisk bladpersille, en sitronbåt og ekstra pepper og salsa. 

God påske! 

 

Leave a Reply