Lammekjøtboller, parmesansaus, salat, epler og rødbeter

Denne lørdagen startet vi hos NRK i radioen, på 9 timen nærmere bestemt- med en svært hyggelig samtale om mat, kjærlighet, og alt imellom. Innslaget ligger på P1, om man vil høre på.

Gråværsdager som det er mye av her i landet må man bare omfavne og gjøre det beste ut av. Kan ikke gå rundt å lengte etter sol – for den kommer når den vil, og bør kanskje heller være en positiv overraskelse. Sånn tenkte jeg i dag da jeg gikk rundt i alle fall, å lengtet etter sola.

En ting som aldri slår feil på ekstra grå dager er å lage noe godt til middag hjemme. Min venn Mike som jeg møtte da jeg flyttet som student til New York, jobbet den gangen i baren på min fremdeles favoritt italienske restaurant Frank. Han drømte allerede da, for 10 år siden å åpne sin egen restaurant. I dag driver han ikke bare en, men to svært populære steder i storbyen, med til og med flere forskjellige avdelinger spredt utover Manhatten og Brooklyn. Den første han åpnet heter “The meatball shop”, og konseptet er helt genialt. Her er det noe for alle å like, selv om menyen er ganske liten. Du velger en type kjøttbolle, (lam, gris, okse, vegetar etc) – og så kan du få den tilberedt på masse ulike måter. I pasta med en god tomatsaus, med parmesansaus og brød, i en god salat med pesto osv, osv. Stedet ble fort veldig populært, og skal du til New York vil jeg anbefale et besøk til enten lunsj eller middag. Dette er god “comfort” food som allikavel er sunn, enkel og nedpå – så på mange måter passer filosofien veldig godt til bloggen vår.

Derfor fikk jeg lyst til å lage en rett fra dem, i alle fall inspirert, av deres populære “kitchen sink salat” jeg ofte spiste til lunsj da jeg bodde der. Den besto av ulike deilige grønnsaker de hadde inne den dagen, sammen med et valg av kjøttboller og valg av saus.

Lammekjøtboller, parmesansaus, salat, eple og rødbete, blant annet. En nydelig, mettende og smakfull salat, perfekt til en høstdag, som i dag.

Ingredienser, til 2 pers 

250 gram kjøttboller av lam. (Kjøpte disse på meny, man kan selvfølgelig enkelt lage dem selv enkelt, med lammekjøttdeig, salt og litt pepper)

2 halvstore norske rødbeter 

1 norsk eple 

1/2 – 1 avokado 

1 pakke økologisk ruccola 

1 neve valnøttkjerner 

Olivenolje 

1 dl matfløte

2 ss lettrømme 

50 gram parmesanost 

1 klype sort pepper 

Brød eller baguette på siden 

Tilberedning 

La rødbeten koke tildekket med vann til de er myke, i ca tyve minutter. Skyll ruccola og legg en liten haug på hver tallerken, toppet med oppskåret epleskiver og skivet avokado. dryss over litt olivenolje. Når rødbetene er ferdig kokt skreller og skjæres de i terninger. Legg dem og på tallerken med litt salt over. Så steker du kjøttbollene i olje, til de er gjennomstekt. Varm fløten i en panne og ha i raspet parmesanost. La det varmes lett opp i noen minutter før du har i rømme. Legg sausen i bunn av tallerken og topp med kjøttbollene. Server med godt brød til.

Tips; lag pesto i tillegg og legg en skje ved siden av salaten.

Leave a Reply