Langtidskokt svineknoke og pulled pork

Dette er ikke den tiden av året når overskuddet hos nordmenn er på sitt sterkeste. Samtidig som vi er lei av å snakke om været og mørket som kommer like brått og overraskende på oss hvert år, gjør vi det mer enn noen gang føler jeg, akkurat når November er på sitt mørkeste.

Jeg liker all slags vær og setter pris på våre fire årstider, men jeg skal innrømme at det gjør noe med meg når man ikke får så mye lys. Om sommeren er det for eksempel så lett å lage masse deilige middagsretter, fordi kveldene er lange og lyse, og kanskje spesielt fordi man har tilgang til grill – men da tenker jeg vi må finne alternativer når det er vinter, alternativer som gjør matlagningen i alle fall nesten like enkel og overskuelig som det er om sommeren.

Tidligere i høst fikk vi en støpejernsgryte sammen med to sylskarpe kniver fra Fiskars og deres nylanserte kolleksjon Norden. Norden produktene kommer med en Thermium mineralbehandling som gir supre non-stick egenskaper, selv ved høye temperaturer. Dette gjør også at produktene kan vaskes med såpe i motsetning til andre støpejernsprodukter, med andre ord veldig praktisk.

Vi har alltid tenkt at retter som lammeskank, høyrygg og pulled pork er vanskelig å lage, men så skjønner man plutselig at med en sånn gryte at det er verdens enkleste måte å trylle fram fantastiske middager på. Det eneste du egentlig behøver er tid. Eller ikke det en gang, du må bare ha mulighet til å sette igang matlagningen, og så kan du gjøre alt mulig annet mens kjøttet sakte men sikkert blir saftigere og saftigere inne i gryta, i ovnen, på svak varme, til det til slutt løsner fra beinet nærmest uten at du tar på det.

I dag har vi laget pulled pork av svineknoke, som vi la på burgerbrød med hjemmelaget coleslaw og barbequesaus. Altså så godt. Helt perfekt å servere til venner eller familie en kveld du vil overraske med noe saftig og fresht.

Ingredienser til ca 4 burgere 

1 røkt svineknoke på rundt 1,3 kilo 

4 dl vann 

2 dl øl 

10 laubærblader 

4 fedd hvitløk 

1 klype pepper 

Tilberedning 

Sett ovnen på 150 grader. Legg svineknoken i gryta, og hell over vann og øl. Ha oppi krydder og hvitløk og sett lokket på jerngryta. La gryta stå i ovnen ca 4 timer. Kjøttet er ferdig når du ser at det nesten faller av beinet. 

En eller annen gang i løpet av tiden kjøttet står i ovnen lager du coleslaw og barbequesaus.

Til coleslaw beregnet til 4 personer trenger du:

1/4 – 1/2  hodekål avhengig av størrelse, 2 middels store gulrøtter, 1 grønt eple, 2 ss majones, 2 ss lettrømme, 2 ss yoghurt naturell.

Kutt hodekål i tynne tynne skiver og rasp eple og gulrot. Bland alt i en bolle med rømme, majones og yoghurt. Smak til med salt og pepper. 

Til barbequesaus trenger du: 

1 boks hermetiske tomater, 3-4 ss rørsukker, 3 ss worchestersaus, 2 ss rødvinseddik, en dæsj sitron, salt og pepper.

Ha alle ingrediensene i en liten kjele. Kok opp og la blandingen putre på svak varme. Smak til underveis om du synes sausen trenger mer sukker, mer eddik eller mer worchestersaus. Avkjøl og ha i en skål eller i et glass. 

Når kjøttet er ferdig løfter du det over fra gryten til en fjøl, og bruker en gaffel til å rive det fra beinet. Kraften som er igjen i gryta kan du fryse ned, så har du en deilig kjøttkraft til en senere anledning. 

Tilbered burgerbrød med coleslaw, det ferdige svinekjøttet og bbq saus. 

Innlegget er skrevet i samarbeid med Fiskars.

Leave a Reply