Majorstuas nye chef

På skrått ovenfor Delikatessen tapasbar i Vibesgate på Majorstua har det de siste årene ligget flere ulike restauranter. Lokalet har et veldig potensiale, med små koselige etasjer og en fin uteservering. Men det var først da Rodrigo Belda, som allerede eier deler av Delikatessen og Aymara bestemte seg for å åpne en grillrestaurant der i fjor høst, at stedet fikk et solid stempel.

Det tok ikke lang tid før folk begynte å snakke om Publiko, det føltes nærmest som om folk gikk å ventet på at stedet skulle åpne. Da kan det fort bli en fallhøyde, men så kom kritikkene og snakkingen blant folk – og man skjønte at Publiko var noe man burde teste ut.

Vi fikk sjansen i går, og gledet oss veldig.

Når du går inn døra på Publiko ser du rett opp på kokkene der de står og jobber gjennom et hull i murveggen. Det likte jeg godt. Det ga en følelse av varme og nærhet, at alle på en måte er der sammen, selvom noen skal spise og noen skal lage maten.

Det er høy puls på Publiko, da de fleste bordene er fullbooket hele kvelden, men allikavel er servitørene så mange – og så proffe og hyggelige at det hverken føles stresset eller overfylt.

Vi startet med en fordrink, -Publiko er også kjent for svært gode drinker. Hver sin bourbon sour fikk vi servert, en nydelig start på kvelden.

Så kom det en skål med brød og smør på en liten hellestein. Jeg elsker restauranter som setter brød og godt smør på bordet, det gjør at man lener seg tilbake, og kan bruke litt tid på å kikke på menyen, mens man får noe i magen.

Menyen på Publiko er kort, og oversiktlig. Perfekt for en med vegring for valg slik undertegnede har. Fire forretter, tre hovedretter og tre desserter. Vi skulle smake oss gjennom det meste på menyen, og første rett var en biff tartar til Filip, og en rødbetsalat til meg.

Biff tartaren stod litt ut denne kvelden, Filip mente på det var en fulltreffer, et “must have” når man besøker Publiko.

Rødbetesalat har jeg testet mange deilige og ulike varianter av, -denne er av mest spennende og smakfulle. Det var et lag med rå gulbeter på toppen, og under skjulte det seg en miks av grillede rødbeter, blandet sammen med en krem av røkt hvit geitost, ristede pistasjenøtter, pinjekjerner og olivenolje. Kombinasjonen av det friske, det søte, det sprø, myke og alle smakene var sykt godt.

Grillen de bruker på Publiko er en kullgrill. Jospergrill heter den, for de som er interessert. Det er en spansk kullgrill som blir 500 grader varm. Den ekstreme høye varmen gir en naturlig røyksmak til maten, som de bruker på ulike måter i de fleste rettene.

De neste rettene vi fikk å dele på var en agurk og lime suppe fylt med lettstekt norske kamskjell, røkt løyrom og tang. Da vi snakket med kjøkkensjef Morten Klever, som tidligere har jobbet på blant annet Oscarsgate, Palace Grill og Strand restaurant, fortalte han at til denne retten hadde han brukt stikkordene hav, og røyk. Sånt blir jeg inspirert av.

Den siste forretten på menyen er norsk mozzarellaost toppet med spekemat fra Ask gård. Så fersk og god mozzarella, veldig deilig sammen med brødet, om man har litt av det igjen.

Til hovedrett fikk vi dagens fiskefangst som var kullgrillet skrei med mandel og parmesantopping, grillede jordskokker og en eple-sellerirot dressing, mens kjøttretten var bresert oksebryst, potet-crocuette og syltet småløk. Deilige tydelige smaker med kreativt tilbehør og fin presentasjon.

Noe av det som er bra med menyen på Publiko er at den åpner for å velge og komponere sammen den menyen du har lyst på. En forrett og en hovedrett, eller flere forretter på deling.

Da vi kom til dessert var vi ganske mette, så vi delte den desserten det var vanskeligst å stå imot; sjokolade, sjokolade, sjokolade! -heter den. Og det var nettopp det det var, himmelsk sjokolade i alle mulige varianter. Sjokolade jord, sjokolade spunge, frossen sjokolade, og fløtesjokolade. Nam nam nam.

Så vi føyer oss inn i rekka over de som er glade for at Majorstua har fått en ny og svært koselig naborestaurant. Neste gang vi drar dit gleder vi oss til å smake på ukens kjøtt, drikke flere gode drinker og spise norske oster til dessert.

Maten vi spiste var sponset av Publiko. 

 

Leave a Reply