Mandler og karamell

_dsc3009

Vi er på vei ut døra for å gå på kino. Vi skal til Gimle kino, som er den absolutt fineste kinoen vi har her i Oslo. Den er vakker, god å sitte i- og den føles varm. I tillegg kan du kan ta med deg et glass vin inn om du vil, hvilket er stemningsfullt i seg selv. 

Men før denne kinodaten har vi hatt et lite juleverksted her hjemme. Vi har laget karameller og stekte mandler. Hjemmelagede karameller er egentlig helt genialt å lage. Det er lett å få til, det lukter helt herlig når det koker, og de smaker himmelsk. Stekte mandler er min favoritt snacks.

_dsc3020

Både mandler og karameller er fine førjuls godsaker å ha hjemme, men du kan også legge de i små papirposer og gi bort til jul! Jeg kjøpte noen fine, brune papirposer hos Søstrene Grene, og en rød hyssing – og så fylte jeg posene med mandler og karameller når de var ferdige. Både en billig og koselig gave å gi bort! 

                                                             Så lag begge eller en av delene om du vil, og ha en deilig lørdag. 

_dsc2983

Ingredienser

Karameller: 

1 kopp sukker 

1 kopp lys sirup 

1kopp fløte 

2 SS smør 

Kokesjokolade 

Havsalt 

Bakepapir 

1 pose mandler 

Olivenolje 

Havsalt 

Brune poser og hyssing om du vil lage gaver 

_dsc3033

Tilberedning

Bland fløte, sukker og sirup i en gryte og la det koke opp. Sett gryten på svak varme og la den stå å småkoke mens du rører rundt innimellom. Blandingen vil ha en lys farge når den begynner å koke, til slutt skal den få en gyllen brunfarge slik karameller har. Det tar i overkant en time før karamellene er ferdige. Når du begynner å tro de er klare sjekker du dem ved å helle en skje karamellsaus i et glass med iskaldt vann. Om karamellen stivner slik at den lett kan formes til en kule er den ferdig. Hvis ikke lar du den koke lenger, og sjekker igjen. Når karamellsausen er klar rører du inn smør. Hell så røren i en ildfast form dekket med bakepapir. La karamellrøren avkjøles. Når den er avkjølt men ikke stivnet skjærer du til biter slik du ønsker. Legg de ferdige bitene på et nytt bakepapir. Smelt kokesjokoladen i vannbad (ha gryten med sjokolade oppi en større gryte med kokende vann, slik at sjokoladen smeltes fra det kokte vannet i gryten under). Ha i en skje olje når sjokoladen er smeltet. Så heller du en tynn stråle sjokolade over karamellene. Bruk et kremmerhus om du har, eller lag et av matpapir; så får du en penere sjokoladestråle. Strø over litt havsalt og karamellene er ferdige. Om du skal gi de bort pakker du hver karamell inn i en liten bit med bakepapir. 

Mandlene legger du på en stekeplate dekket med bakepapir. Stekes i ca 15 minutter på 150 grader. Pass godt på så mandlene ikke svir seg. Når de er ferdige heller du over en klunk olje og blander det med hendene. Strø over havsalt og la de avkjøles før du har de over i papirposene.

_dsc3012

3 comments

  1. Hei! Nydelig blogg dere har – kommer innom i blant for inspirasjon og ro i sjela 🙂 Jeg har et lite spørsmål angående innpakning av karameller. Jeg har erfaring med at de blir så klissete når man legger dem sammen at de bare setter seg fast i hverandre. Har prøvd å pakke dem inn en og en også, men det er jo en enorm jobb i tillegg til at de da ofte sitter fast i papiret. Noen gode tips? Det er jo en veldig fin gave-idé!

    1. Hei Kjersti! Så deilig å høre du får inspirasjon og ro av bloggen! Når det gjelder karameller så har jeg heller ikke hatt suksess med å ha karamellene sammen. Det er litt jobb å pakke hver for seg, men den må nok gjøres for best resultat. Bakepapir klistres mindre en matpapir, så det er det beste papiret. Ellers kanskje det går med en type plast.., men jeg er ikke helt sikker 🙂

      1. Hehe, må vel bare innse at noen ting tar tid, og godt er kanskje det… Takk for svar 🙂

Leave a Reply