Nydelig basic salat til hverdags og fest

Det er så mye med det italienske kjøkkenet jeg elsker. Råvarene, følelsene, enkeltheten og smakene. Jeg elsker at en pasta kan bestå kun av hvitløk, olivenolje og chili, som en egen rett. Eller en grillet fisk med kun noen enkle bønner ved siden av, og en skvett sitron. Det er jo da du får muligheten til å virkelig kjenne hvor bra maten er, når det er så enkelt at hver ingrediens fyller en stor og viktig rolle.

Jeg setter også pris på inndelingen av den italienske maten. Her hjemme spiser vi nesten alltid en rett til middag bestående av noe grønt, noe kjøtt eller fisk og poteter eller pasta. I Italia deler de det opp. Du spiser først antipasti. Så salat, deretter pasta, og så fisk eller kjøtt. Noen vil tenke det er altfor mye mat, men det behøver det ikke å være, det gir deg bare muligheten til å nyte alt – hver for seg, og slippe at en salat overdøver eller tar fokuset vekk fra en nydelig pasta, samtidig som du får i deg litt grønt som mange er opptatt av.

I juni bodde vi to uker i en liten pitoresk fjellandsby i Italia som heter Villa Faraldi. Vi var der i forbindelse med et kurs, og derfor spiste vi den første uken på samme restaurant både til lunsj og middag. Vi fikk på den måten muligheten til å smake oss gjennom ca hele menyen, så alt fra pasta pesto til calamaris til grillet fisk og kjøtt ble fortært gjennom oppholdet.

På denne restauranten sto det alltid en hus-salat på bordet når vi kom til stedet. En superenkel smakfull salat du kunne spise ganske mye av uten å bli mett – og dermed hadde plass for neste rett. Sammen med den sto det flasker med god olivenolje, og hjemmelaget focaccia.

Dette inspirerte meg – og jeg tok det med hjem til Oslo. Her har vi servert både venner og familie salat med brød og olje før middagen, enten det har vært til en grillmiddag på hytta eller en pastarett i leiligheten vår. Og alle digger det – du får en frisk og god start på et måltid, og kan for eksempel nyte en pasta carbonara til middag uten grønnsaker oppi pastaen. (eller du kan ha den før en pizza som vi hadde i kveld).

Jeg har laget min egen vri, så klart, og fordi det ennå bugner av norske råvarer i butikkene er faktisk alt i salaten norsk; reddiker, hjertesalat, ruccola, gulrot, tomat og vårløk. Det gjør den jo ekstra deilig spør du meg!

Serviset vårt som vi bruker mye er fra Eva Solo. Vi har det gamle rustikke, grønne trebordet vårt og da liker vi godt det enkle hvite porselenet sammen med det. Hvit porselen er i tillegg et fint grunnlag for fargerike salater 🙂

Ingredienser til en stor salat (forrett ca 4 pers, men her kan du bare sjonglere i mengden alt etter folk og råvarer du har i hus) 

2 hoder hjertesalat

1/2 -1 pakke ruccola 

4 reddiker 

4 klasetomater 

3 gulrøtter fra bunt 

2 røde vårløk 

Basilikum

1 dl livenolje

2 ss vitvinseddik

En skvett sitron

Salt

Pepper

Godt brød og olivenolje

Tilberedning

Riv bladene til hjertesalaten og legg de i en bolle. Bland inn ruccola, oppkuttet tomat, reddiker og løk i skiver, tomater i båter, og gulrot i tynne strimler (bruk feks en ostehøvel). Vend alt sammen med litt olje og hvitvinseddik, salt, pepper og basilikumblader.

Innlegget er skrevt i samarbeid med Eva Solo

 

 

5 comments

  1. Takk for tips til basic salat – må prøves! Pizzaen så super god ut. Hvor kommer den fra?

    1. Hei Jeanette! Ja, den er helt topp! Pizzaen kommer fra Lofthus Samvirkelag 🙂

  2. Har du et tips til en god olivenolje?

    1. Hei Lene!

      Jeg er til stadighet selv på jakt etter en god, og ikke altfor dyr olivenolje. Det er ikke så lett og jeg har egentlig ikke funnet den ene vi alltid kjøper. Men om du bor i Oslo er mitt beste tips å kjøpe en på de mindre grønnsaksbutikkene, og ellers i en delikatesse butikk eller en bra matbutikk. Kjøp en xtra-virgin olivenolje, gjerne en italiensk og tål at den koster et par hundre kroner. Den bruker du ikke til steking eller i ovnen, kun på toppen av salater, på skiva, etc. Så kan du kjøpe en rimeligere olivenolje til annen matlagning og eventuelt en raps eller solsikkeolje til steking 🙂

  3. Tusen takk ? da får jeg høre med Gutta på Haugen… koser meg villlt med blogg og instakontoen deres ?

Leave a Reply