Ostetallerken med sviskemarmelade

I samarbeid med Sunsweet

Det slår sjelden feil med en god ostetallerken. Det klassiske er kanskje å ha det til vin før middag, mens andre foretrekker ost og kjeks etter middag.

Filip og jeg foretrekker fort ost istedenfor middag, om vi først lager en ostetallerken. Det er så godt, med de ulike ostene, brød, kjeks, kanskje en skinke eller pølse og et syltetøy, marmelade eller frukt. Og hvis man slenger sammen en enkel salat i tillegg kan det fint være en lett middag, det kommer bare an på hvor mye ost og brød du spiser 🙂

Vi var en førjulshelg i Sverige og en kveld spiste vi middag på en sinnsykt koselig italiensk restaurant som vi håper å komme tilbake til om ikke altfor lenge, og skrive noe om her på bloggen.

Salaten vi fikk der som en av to forretter inspirerte meg. Den var superenkel med knasende sprø salat, valnøtter, appelsinskiver og god skinke. 

Så ved siden av denne ostetallerken hadde vi en lignende salat med endive blader, (veldig god og sprø salat), valnøtter, mandarinbåter og olivenolje. 

Ostene vi brukte var en lagret gulost vi og kjøpte på et julemarked i Sverige, sammen med en kalbatch som er en ost vi er glade i. Og så hadde vi en norsk chevre. Tynne frø-knekkebrød, ristede skiver av valnøttsbrød med smør på, litt ristede mandler, en salami med fiken – og hjemmelaget sviskemarmelade. 

Fikenmarmelade har vi ofte hatt til ost, det er det sikkert mange som kjenner til. Men denne gangen laget vi marmelade selv med svisker fra Sunsweet og det ble helt nydelig, spesielt sammen med knekkebrød og ost. 

Du koker ca 250 gram svisker med 1 1/2 – 2 dl vann. Spe på litt og litt vann mens sviskene koker og du rører rundt; resultatet skal bli sånn at sviskene blir helt myke så du kan mose de helt til en pure, uten at det blir for flytende. Det skal være marmelade, og den er stivere enn syltetøy. 

Når sviskene og vann har kokt en stund og det begynner å få riktig konsistens har du i ca 50 gram oppkuttede valnøtter sammen med én SS agavesirup og en klype kanel. 

La blandingen småkoke til alt er godt mikset – og så kan du ha marmeladen på glass. La den avkjøle før du serverer den til osten. 

De deilige sviskene fra Sunsweet kan man kjøpe både på Rema1000 og Coop

Leave a Reply