Plommesyltetøy

Det er så mange ting ved høsten å sette pris på, som er like deilig hvert eneste år.

Dette er jo en stor grunn til å elske et land med tydelige årstider; du får en bit av alt, og akkurat når du nesten begynner å lengte, til for eksempel høsten, så er den der igjen. Jeg er overbevist om, at hvis man klarer å være tilstede i den tiden som er, bruke vinteren når vinteren er der for eksempel, ser man også verdien i de ulike årstidene, i større grad.

Tilbake til høsten. De kjølige morgenene, fargene i naturen, peiskosen inne, og alle de gode råvarene vi har tilgjengelig. Norske epler og plommer er to ting jeg faktisk kan lengte etter helt fra januar. Men i motsetning til epler som jeg gjerne bruker i nærmest alt er det en ting som slår det meste når det kommer til plommer. Nemlig plommesyltetøy.

Nå har jeg fått en liten gutt som elsker plommer noe helt vilt, akkurat som de er. Det er ganske koselig.

I går syklet Louis og jeg til butikken og handlet en stor pose norske plommer. Mamma har plommer på sine trær annethvert år. I år er det ikke plommeår hos henne så da får man ty til butikken men det er ikke så verst det heller.

Vi har laget plommesyltetøy med rørsukker og vaniljestang – det ble nydelig godt med den lille smaken av vanilje blandet med plommer.

Gule plommer har en god søt smak i utgangspunktet og trenger derfor ikke masse sukker. Jeg liker også at det er et hint av en syrlighet i syltetøyet, derfor holder jeg litt tilbake på sukkeret.


Ingredienser

1 stor pose gule plommer, nok til å dekke en middels stor gryte. (Vi hadde ca 35 plommer)
2 dl rørsukker, begynn med det, og smak deg heller fram, det er bedre å starte med for lite enn for mye for du kan alltid legge til men ikke ta bort.
1 vaniljestang

Tilberedning

Kutt alle plommene i biter, ta ut steinen og legg de oppskårne plommene i en stor gryte. Hell over sukker. Skjær vaniljestangen i to, skrap ut frøene og ha hele stangen oppi gryta også.

Sett gryta på middels varme, la det koke opp for så og småkoke i ca en time. Rør rundt underveis så plommene og sukkeret blandes og bitene blir mindre. (Hvis det blir for mye vann fra plommene kan du sile av litt, blir det for tørt tilsetter du litt vann)

Når plommene har kokt seg inn smaker du om du vil ha i litt mer sukker eller ikke. Så tar du gryta av varmen og lar syltetøyet avkjøles. Fisk ut vaniljestangen og ha syltetøyet på glass.

2 comments

  1. Deilig:)

    Tips til mammaen din sine trær som bare bærer frukt annethvert år: trærne bør beskjæres i mars/april, når snøen er på vei bort. I tillegg må trærne tynnes, det vil si ca 2/3 av plommekarten må knipes av når de er ca på størrelse med en stor drue. Det skal være ca 2-3 fingerbreddes avstand mellom hver plommekart. Da vokser de seg store og fine, og trærne bærer seg ikke ihjel – som er grunnen til at det kommer plommer bare annethvert år 🙂

    Hilsen datter av plommebonde:)

    1. Tusen takk Johanne, det skal absolutt videreformidles til mamma! 🙂 🙂

Leave a Reply